Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Δύο ώρες μπροστά σε οθόνη αρκούν για την καταπόνηση των ματιών

3/10/2017 3:06:06 μμ
Παγκόσμια μελέτη για τη χρήση ψηφιακών συσκευών και τις επιπτώσεις της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μελέτη με στόχο την καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορών χρήσης ψηφιακών συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο και τη γενική ενημέρωση σχετικά με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών πραγματοποιήθηκε σε 6 χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο), με τη συμμετοχή 6.000 ατόμων 18 ετών και άνω.


Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών περιγράφει ένα σύνολο προβλημάτων που προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση υπολογιστών, tablet, ηλεκτρονικών βιβλίων και κινητών τηλεφώνων, ειδικά όταν αυτές χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ή εναλλάσσονται επανειλημμένα μεταξύ τους. Αφορά αρχικά την προσωρινή φυσική ενόχληση αλλά και συμπτώματα όπως: ερυθρότητα, ερεθισμό, ξηροφθαλμία, θολή όραση, οφθαλμική κόπωση, καθώς και πονοκεφάλους.


Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν –μέσω διαδικτύου– ερωτηματολόγιο για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών και ανέφεραν ότι εμφάνισαν συμπτώματα, όπως ξηρά και ερεθισμένα μάτια, θολή όραση, οφθαλμική κόπωση και πονοκεφάλους, έπειτα από μόλις δύο ώρες χρήσης μίας ή περισσοτέρων συσκευών.


Παρά τα στοιχεία αυτά, το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν γνώριζε τα συμπτώματα καταπόνησης των ματιών που οφείλονται στη χρήση ψηφιακών συσκευών και δεν το είχαν απασχολήσει οι επιπτώσεις της παρατεταμένης χρήσης ψηφιακών συσκευών.


Από τη μελέτη προέκυψαν –μεταξύ άλλων– και τα εξής:

  • Οι χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση πολλαπλών ψηφιακών συσκευών είναι η Βραζιλία (64%), η Κίνα (54%) και η Πολωνία (46%). Στην Αυστραλία αναφέρθηκε τη χαμηλότερη χρήση πολλαπλών ψηφιακών συσκευών με ποσοστό 33%.
  • Ο πονοκέφαλος υπήρξε το πιο σύνηθες σύμπτωμα, με πάνω από το ήμισυ (55%) των συμμετεχόντων να τον αναφέρει ως σύμπτωμα ύστερα από παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών.
  • Το 64% των καταναλωτών παγκοσμίως υποχρεούται να χρησιμοποιεί ψηφιακές συσκευές για πάνω από 4 ώρες ημερησίως, ωστόσο το 43% των εργαζομένων δηλώνει ότι η παραγωγικότητά του μειώνεται μετά από 4 ώρες εργασίας μπροστά σε οθόνη.
  • Το 78% δηλώνει ότι θα συμμετείχε σε μια εκπαίδευση σχετικά με την αποφυγή καταπόνησης των ματιών μετά από πολύωρη χρήση ψηφιακών συσκευών, εφόσον αυτή παρεχόταν από τους εργοδότες.
  • Το 10% κατά μέσο όρο του πληθυσμού των χωρών, όπου διεξήχθη η έρευνα, είναι «υπερχρήστες» (super users), καθώς καταναλώνουν πάνω από 23 ώρες σε ψηφιακές συσκευές την ημέρα. Το ποσοστό των υπερχρηστών είναι υψηλότερο στις Η.Π.Α. (14%) σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους