Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Δύο μήνες ζήτησε ο ΠΦΣ για να διατεθούν τα αποθέματα των φαρμάκων

5/12/2017 10:34:59 πμ
Από τον υπουργό Υγείας, ενόψει του επόμενου Δελτίου Τιμών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό απευθύνθηκε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) για το επίμαχο θέμα των τιμών των φαρμάκων.


Οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται σημαντικά σε κάθε δελτίο τιμών και συχνά οι φαρμακοποιοί έρχονται στη δύσκολη θέση να πουλούν τα σκευάσματά τους σε τιμές χαμηλότερες από τις χονδρικές που τα προμηθεύτηκαν, καθώς δεν τους δίνεται χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων τους, όπως γινόταν παλαιότερα.


Όπως γράφει στην επιστολή του ο Σύλλογος, οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων είναι της τάξης του 11,8% μεσοσταθμικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν το 60 ή 70%. Αυτό «θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρής οικονομικής ζημίας σε όλους τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι -σε πολλές περιπτώσεις- καλούνται υποχρεωτικώς να προβούν σε πώληση των φαρμάκων σε προκαθορισμένη τιμή λιανικής, χαμηλότερης της προμηθευόμενης χονδρικής τιμής», εξηγεί ο Π.Φ.Σ.


Προκειμένου λοιπόν να μην επαναληφθεί η ζημία των φαρμακοποιών, ο Π.Φ.Σ. ζητά από το υπουργείο, ενόψει του επικείμενου Δελτίου Τιμών, να προβλεφθεί ικανός χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων για τα φαρμακεία, «τουλάχιστον δύο (2) μηνών από την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως», διάστημα που έχει πάρει την έγκριση και της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. 

Πότε όμως θα αναρτηθεί το νέο Δελτίο Τιμών;

Ωστόσο το Δελτίο Τιμών δεν προβλέπεται να αναρτηθεί –όπως αναμενόταν– τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες (δείτε εδώ), διαπιστώθηκαν πολλά τεχνικά προβλήματα στις τιμές που πρότεινε ο Ε.Ο.Φ. που οδήγησε την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων να μιλήσει και με εκπροσώπους των εταιρειών, που δεν προβλέπεται σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας τιμολόγησης, καθώς και να επιστρέψει τις προβληματικές περιπτώσεις στον ΕΟΦ για εκ νέου επεξεργασία.


Πέραν όμως των παραπάνω μεμονωμένων θεμάτων, στο νέο δελτίο τιμών χρειάστηκε να γίνουν και κάποιες εθελοντικές μειώσεις από τις ίδιες τις φαρμακευτικές, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις γενοσήμων σε υψηλότερες τιμές από τα πρωτότυπα σκευάσματα αναφοράς.


Ήδη χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διορθωτικό δελτίο τιμών με εθελοντικές μειώσεις τιμών σε 8 σκευάσματα, των οποίων οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας είχαν ήδη προλάβει να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Υγείας (δείτε το διορθωτικό δελτίο εδώ).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο