Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Καθημερινή Health Summit: Σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τη mRNA
Η τεχνολογία χαρακτηρίστηκε «επανάσταση»
ΕΦΕΧ: Ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας
Το θέμα συζητήθηκε με την αν. υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα

Δύο δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

21/4/2008
Απάντηση του επιτρόπου Επιστήμης και Έρευνας της Ε.Ε. σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή φαρμακευτική έρευνα τα επόμενα χρόνια, απάντησε ο επίτροπος Επιστήμης και Έρευνας Janez Potocnik σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα. Ο ευρωβουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση στην Επιτροπή σχετικά με το φαινόμενο της δραματικής μείωσης της φαρμακευτικής έρευνας που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, καθώς και σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Στην απάντησή του ο επίτροπος Potocnik αναφέρει ότι έχει αναληφθεί μια κοινή τεχνολογική πρωτοβουλία για τα καινοτόμα φάρμακα «βάσει του εβδόμου προγράμματος-πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης (2007-2013), προς αντιμετώπιση της μείωσης των επενδύσεων στη φαρμακευτική έρευνα στην Ευρώπη». Ο επίτροπος συνεχίζει σημειώνοντας ότι «αυτή η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, προϋπολογισμού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εκπροσωπούμενης από την Επιτροπή, και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων έχει ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων στο βιοφαρμακευτικό κλάδο στην Ευρώπη».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει στην απάντησή της ότι έχει αναλάβει παράλληλες δράσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων ελλείψεων στο φαρμακευτικό τομέα.

Οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται:

α) στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται πλήρως από το 2005
και
β) στη λειτουργία του Φόρουμ για τα Φάρμακα, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας, την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων και την κατοχύρωση της διάθεσης φαρμάκων σε προσιτές τιμές.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής, ο ευρωβουλευτής Μ. Αγγελάκας δήλωσε:

«Η ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί θέμα υψηλής σημασίας τόσο για την επιβίωση της ίδιας όσο και για την προάσπιση της υγείας των πολιτών. Σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα πρέπει να ενταθούν οι ερευνητικές προσπάθειες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η θεραπευτική με νέα φάρμακα ασφαλή, αποτελεσματικά στα οποία να έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δυναμικές επενδύσεις για τους τομείς Υγείας και Συμπληρωμάτων Διατροφής


Σχετικά άρθρα

Ν. Χρηστάκης: 16 τρισ. δολάρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα η πανδημία
Ομιλία του στο Συνέδριο της Καθημερινής Athens Health Summit
COVID-19: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση των εμβολίων
Θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για δύο φάρμακα κατά της COVID-19
Τα κράτη-μέλη μπορούν να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν