Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Δυναμικές επενδύσεις 519,28 εκατ. ευρώ στον κλάδο του φαρμάκου εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

31/8/2022 1:53:24 πμ
Εγκρίθηκαν 53 επενδύσεις με το 85% εξ αυτών να υλοποιούνται από ελληνικές εταιρείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επενδυτικός σχεδιασμός της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου, μετά την έγκριση 53 επενδύσεων ύψους 519,28 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τα 53 αυτά έργα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής και των όρων επιλεξιμότητας, ενώ το 85% αυτών υλοποιούνται από ελληνικές εταιρείες.

Τα παραπάνω έργα εντάσσονται στο δυναμικό πλάνο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για επενδύσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας που μένει και επανεπενδύεται στη χώρα. Επιπροσθέτως, μέσω αυτών των επενδύσεων, μειώνεται το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας, καθώς εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η απασχόληση με μόνιμες, εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, η Ελλάδα θα μπορέσει να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας, ενώ θα ολοκληρωθεί η απεξάρτηση από εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ασία. Παράλληλα θα ενισχυθεί περαιτέρω η εγχώρια παραγωγή και θα αυξηθούν οι εξαγωγές προς το εξωτερικό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Σχολιάζοντας την έγκριση των 53 επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Με την αρωγή των τριών συναρμόδιων υπουργείων και στο πλαίσιο του συμψηφισμού του clawback με τις παραγωγικές επενδύσεις του κλάδου, υλοποιούνται επενδύσεις που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Ειδικότερα, θωρακίζουν το σύστημα υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε αναγκαία θεραπεία, μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές, ενώ παράλληλα θα οδηγήσουν στην ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

KALTEQ: Συνεργασία με την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας
Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes
Η συνεργασία της Bayer Ελλάς με τη We4all συνεχίζεται με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον
Στηρίζοντας μια σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα