Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Δραστικά μέτρα για να στηριχθούν τα πολύ φτηνά φάρμακα

4/5/2023 9:25:10 μμ
Καμπανάκι του ΠΦΣ με αφορμή την απόσυρση σκευάσματος πρεδνιζολόνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε ανησυχητικά επίπεδα εξελίσσεται η τάση να αποσύρονται από την ελληνική αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλού κόστους. Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το σκεύασμα πρεδνιζολόνης (tabl 5mg) που έχει λιανική τιμή 1€ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.

 

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του, το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν. Επιπλέον προκαλείται επιβάρυνση στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων και στην τσέπη των ασθενών, διότι αφού αποσυρθούν τα φτηνά φάρμακα, υποκαθίστανται στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες είτε αναγκάζεται το ΙΦΕΤ να εισάγει σκευάσματα ίδιας δραστικής ουσίας με πολλαπλάσια τιμή.

 

«Με τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, θα μπορέσει να αποτραπεί το φαινόμενο της απόσυρσης από την αγορά των φαρμάκων, των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να  προστατευθεί  η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη», καταλήγει ο ΠΦΣ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό