Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διχασμός των φαρμακοποιών με αφορμή συλλογική σύμβαση του ΦΣ Αχαΐας

22/7/2020 12:39:52 μμ
Αλληλοκατηγορίες λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολωμένο εμφανίζεται το κλίμα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), προκαλώντας έκπληξη αλλά και αντιδράσεις στον κλάδο.

Το θέμα ξεκίνησε από έγγραφο των τεσσάρων φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης προς τον ΠΦΣ, καταγγέλλοντας τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας (ΦΣΑΧ) ότι έχει προβεί σε σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων με το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΑΤΠΣΥΤΕ). Αναφέρουν δε ότι στην εν λόγω σύμβαση γίνεται λόγος για «αφαίρεση ποσοστού 5% υπέρ του Ταμείου» το οποίο κρίνουν παράνομο.

Το ζήτημα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ στις 16 Ιουλίου (εκτός ημερησίας διάταξης), με τον Γιάννη Δαγρέ να ζητά τη σύνταξη συλλογικής σύμβασης με το Ταμείο με σύννομους όρους και την ενημέρωση όλων των συλλόγων και φαρμακοποιών που έχουν προβεί σε ατομικές συμβάσεις ότι «σύμβαση με όρους για rebate ή/και έκπτωση 5% σε συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι αυτομάτως παράνομη-καταχρηστική και καθίσταται αυτοδικαίως άκυρη».

Στη συνέχεια, με έγγραφό του στις 20/7 ο ΠΦΣ καλεί τον ΦΣΑΧ να καταγγείλει τη σύμβαση ως παράνομη δυνάμει διατάξεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας (Ν. 1132/1981) και του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας (άρθρο 24), ενώ αναφέρεται ότι απαγορεύεται και η σύναψη συμβάσεων μεταξύ φαρμακοποιών και πάσης φύσεων νομικών προσώπων (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) κτλ. με αντικείμενο την προμήθεια φαρμάκων είτε με τη νόμιμη έκπτωση είτε με τη μη νόμιμη (ΑΝ 1384/1938).

Ανδρέας Σοφιανόπουλος: Συκοφαντική δυσφήμιση ενόψει εκλογών 

Ο ΦΣΑΧ, απαντώντας στον ΠΦΣ, δηλώνει ότι στην επόμενη Γ.Σ. του Συλλόγου θα εξετάσει το ζήτημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του απερχόμενου πρόεδρου του ΔΣ του ΠΦΣ, καθώς και το αν θα συνεχίσει τη σύμβαση με την Τράπεζα Ελλάδος.

Ζητά επίσης αντίγραφο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΔΣ του ΠΦΣ και το ηχητικό απόσπασμα από τα πρακτικά για το ανωτέρω θέμα, καθώς, όπως αναφέρει «το ΔΣ συνεδρίασε χωρίς πλήρη απαρτία και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να εισαχθεί προς συζήτηση οποιοδήποτε θέμα εκτός ημερησίας διάταξης», οι παριστάμενοι δεν είχαν στη διάθεσή τους το κείμενο της υπογραφείσας σύμβασης και ο Σύλλογος δεν είχε κληθεί για να εκθέσει τις απόψεις του.

«Αλγεινή» δε εντύπωση προκαλεί στον ΦΣΑΧ ότι το συγκεκριμένο έγγραφο του ΠΦΣ κοινοποιήθηκε, εκτός από όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, και στους εκλέκτορες των επικείμενων αρχαιρεσιών της 26ης Ιουλίου 2020.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ποια περίπτωση θα δοθεί παράταση
«Έπρεπε να κοινοποιηθεί για να βρεθούν και να συζητηθούν τα λάθη», απαντά στις διαμαρτυρίες ο Κ. Λουράντος






Σχετικά άρθρα

Μπορούν τα φαρμακεία να γίνουν «safe spots»;
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει
Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά