Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Διευκρινίσεις για τη διαχείριση θεμάτων ασφαλείας σε κλινικές δοκιμές

6/2/2019 4:24:42 μμ
Οι ελάχιστες ειδικές απαιτήσεις αναφοράς από τον ΕΟΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τις ελάχιστες ειδικές απαιτήσεις αναφοράς σχετικά με τη διαχείριση και την αναφορά θεμάτων ασφάλειας για την ελληνική επικράτεια δημοσιεύει ο ΕΟΦ σε διευκρινιστική του εγκύκλιο.

Οι αλλαγές είναι:

  • Ο ερευνητής/ερευνητική ομάδα οφείλει να ενημερώσει το χορηγό της κλινικής δοκιμής για κάθε σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν (SAE) εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα γίνει αντιληπτό. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις SAE που χαρακτηρίζονται «ως μη χρήζουσες άμεσης αναφοράς» στο πρωτόκολλο της κλινικής δοκιμής ή/και το Εγχειρίδιο Ερευνητή.
    Ο χορηγός οφείλει να ενημερώσει την ερευνητική ομάδα –με μια συγκεκριμένη φόρμα ατομικής αναφοράς περιστατικού (φόρμα CIOMS)– για κάθε εικαζόμενη απροσδόκητη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια (SUSAR) που προέρχεται από το κέντρο συγκεκριμένου ερευνητή, εντός 7/15 ημερολογιακών ημερών από τη στιγμή που περιέλθει στο χορηγό.
  • Επίσης ο χορηγός αποστέλλει στον ερευνητή τον «Περιοδικό κατάλογο Εικαζόμενων Απροσδόκητων Σοβαρών Ανεπιθύμητων Ενεργειών» (SUSAR line-listing), που προέρχεται από την παγκόσμια εμπειρία (π.χ. από άλλες κλινικές δοκιμές).
  • Στη συνέχεια, ο ερευνητής οφείλει να προωθεί κάθε SUSAR ή SUSAR line-listing προς το Επιστημονικό/Διοικητικό Συμβούλιο/Επιτροπή Δεοντολογίας του νοσηλευτικού ιδρύματος όπου υπάγεται το ερευνητικό κέντρο εντός επιπλέον 7 ημερολογιακών ημερών από τη στιγμή της παραλαβής.
  • Τέλος, ο χορηγός οφείλει να καταθέτει στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας και στον ΕΟΦ κάθε SUSAR καθώς και μια επικαιροποιημένη έκθεση ασφαλείας υπό έρευνα φαρμακευτικού προϊόντος (ASR/DSUR) από την παγκόσμια εμπειρία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους