Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Διεθνής αναγνώριση για την ελληνική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

30/10/2018 12:53:25 μμ
Εντυπωσιακή η πρόοδος της χώρας, κατά τον Τ. Αντάνομ του ΠΟΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στη διεθνή αναγνώριση των προσπαθειών του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το Ρέθυμνο.


Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) -με αφορμή τα 40 χρόνια από τη Διακήρυξη της 'Αλμα-'Ατα το 1978- ο πρόεδρος της Π.Ο.Υ. και επικεφαλής του οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι υπάρχει εντυπωσιακή πρόοδος στη χώρα στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και στο μοντέλο των μονάδων οικογενειακής φροντίδας που αναπτύσσονται και αφορούν τις ΤΟΜΥ, τις τοπικές ομάδες υγείας.


Όπως θύμισε ο κ. Ξανθός, πριν από λίγους μήνες ο Τέντρος Αντάνομ είχε επισκεφθεί και ο ίδιος την ΤΟΜΥ Κερατσινίου, όταν βρέθηκε στην Ελλάδα, εκφράζοντας το θαυμασμό του αλλά και το ενδιαφέρον του για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και το πώς αυτές εξελίσσονται και προσφέρουν στο πνεύμα της ισότητας μέσα στην κοινωνία.


Υπουργοί από πάρα πολλές χώρες του κόσμου παρουσίασαν τις εμπειρίες τους και τα βήματα που έχουν κάνει σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις χώρες τους, όμως στη συγκεκριμένη συνδιάσκεψη ξεχώρισε η Ελλάδα, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας: «Αυτή η διεθνής αναγνώριση είναι το αποτέλεσμα των πολύ σημαντικών βημάτων που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού σε θέματα υγείας, μέσω της ρύθμισης για την κάλυψη των ανασφάλιστων που είναι πάρα πολύ σημαντική», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει αποσύνδεση του δικαιώματος στην Υγεία από τη εργασία, την ασφάλιση, το εισόδημα και την καταγωγή ή την εθνικότητα των ανθρώπων. Προτάξαμε αυτήν τη μεγάλη και ανθρώπινη μεταρρύθμιση στην πολιτική υγείας και στην κοινωνική πολιτική της χώρας».


Ο Ανδρέας Ξανθός είπε επίσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι μεταξύ του 2016 και 2017 «έχουμε για πρώτη φορά μείωση των ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών που ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 14,4% το 2016 και έπεσαν στο 10,9% το 2017. Είναι λοιπόν ορατά τα αποτελέσματα, υπάρχει η ένδειξη πως αρχίζει και μειώνεται η ανισότητα στη φροντίδα υγείας κάτι που οφείλεται στην πρόσβαση των ανασφάλιστων στην Πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στο Εθνικό σύστημα υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο