Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Διακρίθηκαν επιστήμονες που έσωσαν ανθρώπινες ζωές από την COVID-19

16/9/2021 3:03:32 μμ
Στα Διεθνή Βραβεία Breakthrough 2022
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα Διεθνή Βραβεία Breakthrough απονέμονται κάθε χρόνο σε ερευνητές που ασχολούνται με τις Επιστήμες της Ζωής, τα Μαθηματικά και τη Βασική Έρευνα στη Φυσική, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην εξέλιξη της επιστήμης.

Σύμφωνα με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, δύο από τα φετινά βραβεία (τα οποία ανακοινώθηκαν στο Nature) απονεμήθηκαν στους πρωτοπόρους επιστήμονες που συνέβαλλαν στη δημιουργία των mRNA εμβολίων και στην τεχνολογία αλληλούχησης επόμενης γενιάς (next-generation sequencing), καθώς αυτές οι ερευνητικές εξελίξεις βοήθησαν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της πανδημίας και έσωσαν ανθρώπινες ζωές.

Το βραβείο για τα mRNA εμβόλια μοιράστηκαν η βιοχημικός Katalin Karikó, συνεργαζόμενη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και πρόεδρος της εταιρείας BioNTech και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Drew Weissman. Και οι δύο, εργάστηκαν για δεκαετίες με τις τεχνολογίες mRNA, παρά τις αντίθετες επιστημονικές απόψεις ότι η δημιουργία mRNA εμβολίων είναι αδύνατη.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στον καθηγητή Ιατρικής Χημείας Shankar Balasubramanian και στον καθηγητή Βιοφυσικής Χημείας David Klenerman από το Πανεπιστήμιο Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στο Βιοφυσικό Μακρομορίων Pascal Mayer, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Alphanosos. Οι τρεις συνέβαλλαν στην εφεύρεση μιας τεχνικής που επιτρέπει την παράλληλη ταυτοποίηση και ανάγνωση δισεκατομμυρίων θραυσμάτων DNA, επιταχύνοντας την αλληλούχηση του γενετικού υλικού κατά 10 εκατομμύρια φορές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας
18/4/2024 2:42:20 πμSupplement Awards 2024
Διοργανώνονται για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS events






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών