Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για τις τιμές των φαρμάκων

7/9/2018 10:39:30 πμ
Πώς θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εξοικονόμηση που θα κυμαίνεται μεταξύ 30-40 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται ότι θα πετύχει η Κύπρος μέσω της διακρατικής συμφωνίας που προωθείται με την Ελλάδα και θα αφορά την αγορά ακριβών και καινοτόμων φαρμάκων. Αυτό θα επιτευχθεί, αφού πλέον η μικρή και ασύμφορη για τις διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες κυπριακή αγορά θα ενσωματωθεί στη μεγαλύτερη ελληνική αγορά και η διαπραγμάτευση των τιμών θα γίνεται στη βάση εκατομμυρίων πληθυσμού και όχι στη βάση του μικρού πληθυσμού του νησιού.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα ήδη έχουν συζητηθεί μεταξύ των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών, η Ελλάδα, ως μεγαλύτερη χώρα θα διαπραγματεύεται τις τιμές των ακριβών και καινοτόμων φαρμάκων με τους προμηθευτές/κατασκευαστές και για λογαριασμό της Κύπρου.

Για παράδειγμα, εάν η Ελλάδα χρειάζεται 5.000 συσκευασίες για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της και η Κύπρος χρειάζεται 1.000 συσκευασίες, η διαπραγμάτευση που θα γίνεται από την αρμόδια ελληνική Αρχή θα αφορά 6.000 συσκευασίες και η τιμή στην οποία η Ελλάδα θα συμφωνήσει θα έχει ισχύ και για την Κύπρο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι κυπριακές Αρχές θα συνεχίζουν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τους Κύπριους αντιπροσώπους, στην τιμή όμως που θα συμφωνεί η Ελλάδα με τους κατασκευαστές.


Η συμφωνία θα αφορά κυρίως ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο, τις ρευματοπάθειες, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, διάφορες σπάνιες παθήσεις κλπ., για τα οποία σήμερα το υπουργείο Υγείας, λόγω των μικρών αναγκών της Κύπρου (λόγω πληθυσμού), καταβάλλει τεράστια ποσά για την εξασφάλισή τους. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του σκευάσματος που εκριζώνει την ηπατίτιδα C, το οποίο στοιχίζει στο κυπριακό υπουργείο Υγείας γύρω στις 40.000 ευρώ για κάθε ασθενή, ενώ η Ελλάδα το εξασφαλίζει με 10.000 ευρώ (για κάθε ασθενή). Το σκεύασμα αυτό θα είναι άλλωστε και το αντικείμενο της πρώτης κοινής διαπραγμάτευσης των δύο χωρών μέσω της διακρατικής συμφωνίας.


Την επίτευξη της διακρατικής συμφωνίας είχε ανακοινώσει και επίσημα το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος μιλώντας σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων». Ειδικά, «όσον αφορά τα φάρμακα», είπε ο κ. Ιωάννου, «οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς και έντονες τόσο διακρατικά όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. και άλλων».


Η όλη διαδικασία για την ετοιμασία της συμφωνίας είχε αρχίσει με κυπριακή αποστολή στην Ελλάδα στις 11 Ιουλίου 2018. Εκεί πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων της Ελλάδας. Η ελληνική επιτροπή είχε ζητήσει χρόνο για διευθέτηση κάποιων εσωτερικών της ζητημάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Η εταιρεία επένδυσε $8,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων το 2023






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών