Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο προκαλεί καρκίνο

10/8/2015 11:36:28 πμ
Είναι απόλυτα τοξικό για τα γονίδιά μας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



'Ένα πολύ διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο η γλυφοσάτη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου, δήλωσε ο Κρίστοφερ Πόρτιερ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς πάνω στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου στο Λονδίνο.

«Η γλυφοσάτη είναι σίγουρα γονιδιοτοξική», δήλωσε ο Πόρτιερ, ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου της Έρευνας Αξιολόγησης Κινδύνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου. Γονιδιοτοξική ουσία είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις ή άλλες γενετικές αλλαγές στο DNA, και να προκαλέσει καρκίνο», εξήγησε.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο, ένα όργανο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, χαρακτήρισε τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό του προϊόντος Roundup της εταιρείας Monsanto, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο. Η χρήση του έχει 16πλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρά τις ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις από την εταιρεία, αλλά και τους παραγωγούς καλαμποκιού και σόγιας, ο Διεθνής Οργανισμός επιμένει στην αρχική επιστημονική του εκτίμηση.

Τα 20 χρόνια αποτελούν ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για την κατάληξη σε συμπεράσματα σχετικά με την αιτία εκδήλωσης καρκίνου στους ανθρώπους, ωστόσο το πόρισμα συνοδεύεται από νέες μελέτες, καθώς και από στοιχεία που δείχνουν ότι η γλυφοσάτη προκαλεί όγκους και σε ζώα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
Νέα μελέτη αποκαλύπτει το τεράστιο επιδημιολογικό και οικονομικό φορτίο της νόσου






Σχετικά άρθρα

Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων
Κάθε μέρα κάτι ψάχνεις… Μήπως αυτόν τον Μάιο να ψάξεις και το δέρμα σου;
Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
Παγκόσμια Ημέρα 'Aσθματος
«Δώσε ανάσα σε όλους: Πρόσβαση στα εισπνεόμενα φάρμακα για κάθε ασθενή!»