Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Διαβήτης: Οδηγίες για να μην απορρυθμίζονται οι ασθενείς το καλοκαίρι

22/6/2022 1:07:16 πμ
Γράφει ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη, η κατά κόρον αναφερθείσα ως ευπαθής ομάδα στον καιρό της καραντίνας, αντιμετωπίζουν ως ανάγκη ζωής τις καλοκαιρινές διακοπές, ειδικά αυτήν τη χρονιά που συσσώρευσε τόσες αγωνίες, άγχη και περιορισμούς. Σε αυτές τις διακοπές όμως θα πρέπει οι ασθενείς να δώσουν προσοχή σε μερικά πράγματα και καταστάσεις για να διασφαλίσουν υγιεινές διακοπές χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών. Κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα αναφερθούν, μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα οδηγιών για γλυκές, ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές για αυτούς τους ασθενείς.

Οι βασικές οδηγίες που πρέπει να δώσετε είναι:

1. Να αποφεύγουν τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι και να επιμένουν σε πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά και τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό τους φρούτα. Προσοχή επίσης ιδιαίτερα στο πρωινό των διακοπών, το οποίο μπορεί να είναι άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Τα αναψυκτικά και κυρίως τα παγωμένα αποτελούν τη δροσερή νότα ζωής τους μήνες του καλοκαιριού. Μπορούν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς να πίνουν οποιοδήποτε light αναψυκτικό θέλουν. Προσοχή στα οινοπνευματώδη, ειδικά όσοι κάνουν ινσουλίνη και αν μάλιστα η λήψη οινοπνευματωδών συνοδεύεται από έντονη άσκηση, όπως είναι ο χορός, να μην ξεχνούν να τρώνε ενδιάμεσα ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων. Το δεκατιανό είναι απαραίτητο πριν από το κολύμπι και προστατεύει από επικίνδυνες υπογλυκαιμίες.

2. Να αποφεύγουν τη μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο. Ιδίως αν κάνουν ινσουλίνη, γιατί επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφησή της και έτσι ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες μπορεί να συμβούν. Και στο κολύμπι, εάν φορούν αισθητήρες συνεχούς καταγραφής σακχάρου, να αποφύγουν τις καταδύσεις για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας στον αισθητήρα.

3. Να αποφεύγουν να βάλουν τα πόδια τους μέσα στην καυτή άμμο. Μην περπατούν χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά, να έχουν μαζί τους τουλάχιστον δυο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες για να αλλάζουν.

4. Να έχουν εφοδιαστεί με τις απαραίτητες σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες. Την ένεση γλυκογόνου, τα αντιδιαβητικά δισκία, εάν κάνουν αγωγή με δισκία. Επίσης τα φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη. Αν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιούν συσκευές συνεχούς καταγραφής του σακχάρου, μην ξεχάσουν τον αισθητήρα και τη συσκευή εφαρμογής του αισθητήρα προκειμένου με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλή τρόπο να παρακολουθούν συνεχώς το σάκχαρό τους.

5. Να μην ξεχάσουν, όταν φθάσουν στον τόπο του προορισμού τους, να φυλάξουν τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσουν άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκογόνου στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18°C έως 30°C.

Σε κάθε περίπτωση οι πάσχοντες θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, κοντά στον τόπο διαμονής τους.
Εννοείται βέβαια ότι δεν πρέπει να ξεχνούν την τήρηση των βασικών προληπτικών μέτρων για να εξαλειφθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον παθολόγο Γιώργο Παππά και τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους