Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Εν.Συνεργασία Φαρμακοποιών: Να δοθεί αποζημίωση για τη διάθεση των ΦΥΚ
Και να υπάρχει πλαφόν σε κάθε φαρμακείο για τον αριθμό των συνταγών
Φαρμακεία: Υπέρβαση 746 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2019
Τι αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε επείγουσα επιστολή του προς τον Β. Κικίλια


Δημοσιεύτηκε η αναθεωρημένη λίστα βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ

12/7/2019 5:36:28 μμ
Περιλαμβάνει δεκάδες σκευάσματα για ενήλικες και παιδιά αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις και τεστ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναθεωρήθηκε ο κατάλογος με τα βασικά φάρμακα και τις βασικές διαγνωστικές εξετάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στον οποίο προστίθενται 28 φάρμακα για ενήλικες και 23 για παιδιά και δίνει νέες χρήσεις σε 26 ήδη ενταγμένα σκευάσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των βασικών φαρμάκων σε 460 προϊόντα.

«Σε όλο τον κόσμο, περισσότερες από 150 χώρες χρησιμοποιούν τον κατάλογο αυτό για να έχουν κατευθύνσεις σχετικά με το ποια φάρμακα προσφέρουν την καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής, με βάση τα αποδεικτικά επιστημονικά δεδομένα και τις επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, PhD.

Έμφαση έχει δοθεί στις πέντε αντικαρκινικές θεραπείες που εντάχθηκαν στη νέα λίστα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ακριβά σκευάσματα, τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα όσον αφορά τα ποσοστά επιβίωσης για τη θεραπεία του μελανώματος, του καρκίνου του πνεύμονα, του αίματος και του προστάτη.

Για παράδειγμα, δύο πρόσφατα αναπτυχθείσες ανοσοθεραπείες (nivolumab και pembrolizumab) έχουν παραδώσει ποσοστά επιβίωσης έως 50% για προχωρημένο μελάνωμα, έναν καρκίνο που μέχρι πρόσφατα ήταν ανίατος.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στα αντιβιοτικά, καθώς η αρμόδια Επιτροπή του ΠΟΥ ενίσχυσε τις συμβουλές σχετικά με τη χρήση τους, επικαιροποιώντας τις κατευθύνσεις για το ποια αντιβιοτικά θα χρησιμοποιούνται για τις πιο συχνές και σοβαρές λοιμώξεις, έτσι ώστε να επιτευχθούν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και να μειωθεί ο κίνδυνος αντιμικροβιακής αντοχής. Η επιτροπή συνέστησε να προστεθούν στη λίστα τρία νέα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε πολλά φάρμακα.

Αλλες προσθήκες αφορούν καινούρια από του στόματος αντιπηκτικά για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου ως εναλλακτική λύση στη βαρφαρίνη, βιολογικά και βιο-ομειδή για χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων, καθώς και η θερμοσταθερή καρβετοκίνη για την πρόληψη της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, η οποία πλεονεκτεί έναντι της ωκυτοκίνης, καθώς δεν απαιτεί ψύξη.

Όσο για τα in vitro διαγνωστικά προϊόντα, στην αναθεωρημένη λίστα περιλαμβάνονται πλέον 46 γενικές εξετάσεις και 69 τεστ που προορίζονται για την ανίχνευση, διάγνωση και παρακολούθηση συγκεκριμένων ασθενειών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εξαιρετικά επείγον έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς τις Περιφέρειες
Φαρμακεία στις ΗΠΑ ήδη συνεργάζονται με την Google για την ανακύκλωση φαρμάκων


Σχετικά άρθρα

Νέο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών 2019
Με αλλαγές σε σύγκριση με το 2018
Νέο φάρμακο για τη μειωμένη λίμπιντο των γυναικών
Πήρε έγκριση στις ΗΠΑ
Λειτουργική και κλασική Δυτική Ιατρική: Σε τι διαφέρουν;
Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, ειδικός παθολόγος