Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του νόμου για το ΠΕΔΥ

18/2/2014 12:05:04 μμ
Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Δημοσιεύτηκε τελικά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο ο Οργανισμός μετατρέπεται σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας και το πρωτοβάθμιο δίκτυο να εντάσσεται πλέον στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα πολυϊατρεία κλείνουν για 30 μέρες προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες και να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, ενώ οι 8.500 εργαζόμενοι μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας κινητικότητας.

Διευκρινίσεις Α. Γεωργιάδη

Η απόφαση γιατρών και εργαζομένων να μπλοκάρουν το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων σε ορισμένες περιοχές και οι απειλές για καταλήψεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες μιλώντας στο MEGA διεμήνυσε: "Εάν δεν παραδώσετε, αύριο που θα έχει βγει το ΦΕΚ, αυτό είναι ειδικός λογαριασμός, θέλω να είμαστε σαφείς, αναλαμβάνετε την ευθύνη της φύλαξης της περιουσίας του ελληνικού λαού και κάθε ζημιά θα καταλογιστεί σε εσάς προσωπικά. Δεν το αγοράσατε το πολυϊατρείο. Του ελληνικού λαού είναι. Επειδή δεν είναι τσιφλίκι σας, το ξεκαθαρίζω. Μην ονειρεύεστε επανάσταση. Εδώ έχουμε αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία".

Παράλληλα έδωσε διευκρινίσεις για το πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς στο διάστημα αυτό των 30 ημερών: «Θα εξυπηρετούνται ΔΩΡΕΑΝ από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας. Όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι τώρα, κατά τη διάρκεια της απεργίας των ιατρών».

Όσο για το φλέγον ερώτημα της χορήγησης ακριβών φαρμάκων, π.χ. για καρκινοπαθείς, η απάντηση είναι ότι η «η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».

Τέλος για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπου στις επιτροπές συμμετείχαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί ότι «έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους».

'Ανοιγμα σε νέους γιατρούς

O ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε άνοιγμα σε νέους γιατρούς, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις γιατρών, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο δημόσιο και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου.

Τα όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των γιατρών θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, όπως συμβαίνει σήμερα στο ΕΣΥ.

Αντιδράσεις

Πάντως οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ΠΕΔΥ εξακολουθούν και είναι σφοδρές, ενώ διοργανώνονται από φορείς και συλλόγους υγειονομικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΙΣΑ) διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 18:00 σήμερα Τρίτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Για αύριο Τετάρτη 19/2 στη 13:00 έχει προγραμματισθεί πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.


Δείτε εδώ το νόμο για το ΠΕΔΥ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ
Θα διαλύονται αυτοδικαίως για όσους αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ