Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Bayer Ελλάς: Υποστηρίζει ουσιαστικά το σύστημα υγείας της χώρας
Μέσω της πρωτοβουλίας-ορόσημο HealthCare Accelerator
Στέλεχος «Ο»: Το rapid testing μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη
Ερευνήτρια του Harvard απαντά σε ερωτήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας
10λεπτες συμβουλευτικές βιντεοκλήσεις σε φαρμακείο
Από τον ευρηματικό φαρμακοποιό Θεμιστοκλή Τσίτσο

Δημοφιλή τα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος

4/1/2008
Στοιχεία έρευνας δείχνουν αύξηση της αγοράς σκευασμάτων κατά του εθισμού από το τσιγάρο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μέσα στους 10 πρώτους μήνες του 2007, πουλήθηκαν συνολικά στη χώρα μας 305.000 συσκευασίες ειδών που προορίζονται για τη μάχη κατά του τσιγάρου.Στα σκευάσματα διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνονται οι τσίχλες και οι μικροταμπλέτες νικοτίνης, τα διαδερμικά προϊόντα νικοτίνης και φάρμακα όπως το
Champix και το Zyban.Στη χώρα μας για να καλυφθούν ασφαλιστικά τα έξοδα των φαρμακευτικών σκευασμάτων −και μόνο σε ποσοστό 75%−, πρέπει να συνυπάρχει κάποια άλλη σοβαρή πάθηση που να δικαιολογεί την άμεση απαλλαγή από τον καπνό.

Η πιο επικερδής «επιχείρηση» αποδεικνύεται η διακοπή του καπνίσματος στις μέρες μας, με τον ετήσιο τζίρο των προϊόντων για την απαλλαγή απ’ αυτή τη συνήθεια να πλησιάζει τα 5 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση των πωλήσεων αυτών των σκευασμάτων χάρη στην επιρροή που ασκεί η αντικαπνιστική εκστρατεία και στους Έλληνες.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το 2007, έως το τέλος Οκτωβρίου, πουλήθηκαν συνολικά 305.000 συσκευασίες ειδών που προορίζονται για τη μάχη κατά του τσιγάρου.

Ειδικότερα −σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγραφής της IMS− αγοράστηκαν από τα φαρμακεία 214.000 συσκευασίες με τσίχλες νικοτίνης που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του τσιγάρου, αξίας περίπου 1.950.000 €.
Υψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων βρίσκονται και τα διαδερμικά προϊόντα (τσιρότα νικοτίνης), τα οποία επέλεξαν ουκ ολίγοι αφού διατέθηκαν 54.000 συσκευασίες το χρόνο που πέρασε.
Οι μικροταμπλέτες νικοτίνης (παστίλιες) καταγράφουν πολύ μικρότερες πωλήσεις, αφού τερμάτισαν στην κούρσα μόνο με 1.900 συσκευασίες, που αντιστοιχούν σε 15.000 € στη λιανική.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, η αγορά έχει διαφοροποιηθεί άρδην μετά την άφιξη και στα ελληνικά φαρμακεία (τον Απρίλιο του 2007) του νέου σκευάσματος Champix.
Μέχρι πρόσφατα οι γιατροί χορηγούσαν φάρμακα τα οποία είχαν αποδειχθεί στις έρευνες ότι συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος, χωρίς όμως να έχουν παρασκευαστεί ειδικά γι’ αυτό το λόγο, όπως π.χ. κάποια αντικαταθλιπτικά παλιάς γενιάς. Το Champix μετρά στους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του στη χώρα μας ήδη 30.000 συσκευασίες που έχουν διατεθεί σε καπνιστές, ενώ οι ασθενείς που το χρησιμοποιούν υπολογίζονται ήδη σε 15.000.
Σε ό,τι αφορά το φάρμακο Zyban, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί για αντικαταθλιπτικό, αλλά βρέθηκε ύστερα από μελέτες ότι βοηθά τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο, φέτος πούλησε περίπου 5.000 συσκευασίες που αντιστοιχούν σε 450.000 €.

Εκτός ασφαλιστικής κάλυψης

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Γ. Κιοσές τονίζει: «Το τελευταίο διάστημα αρχίζει να γίνεται συνείδηση ότι κάποιος που θέλει να απεμπλακεί οριστικά από το κάπνισμα και δεν μπορεί πρέπει να βοηθηθεί και με εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. Επειδή η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι πολύπλευρη, τα νέα φάρμακα επιδρούν στις οδούς εθισμού χωρίς να παράγουν ή να συντηρούν βλαβερές συνέπειες».

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν έχει φροντίσει να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν θεραπεία για διακοπή του τσιγάρου, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει πλέον το κάπνισμα ως ασθένεια, όπως και την παχυσαρκία. Στη χώρα μας για να καλυφθούν τα έξοδα αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων −και μόνο σε ποσοστό 75%−, πρέπει να συνυπάρχει κάποια άλλη σοβαρή πάθηση που να δικαιολογεί την άμεση απαλλαγή από τον καπνό.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ημερησίως στη χώρα μας χάνονται 50-60 άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος. Η πλειονότητα είναι άτομα μεταξύ 35 και 64 ετών. Σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, οι Έλληνες είναι από τους βαρύτερους καπνιστές παγκοσμίως, με αναλογία 3.000 με 3.500 τσιγάρων ανά κάτοικο ετησίως. Δηλαδή καπνίζουν κατά μέσο όρο 175 πακέτα κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σε περίπου 525 € τα οποία γίνονται... καπνός.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της πρωτοβουλίας-ορόσημο HealthCare Accelerator
Ερευνήτρια του Harvard απαντά σε ερωτήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας


Σχετικά άρθρα

Κ. Μητσοτάκης: 1 self test σε όλους τους ενήλικες από 6-12 Δεκεμβρίου
Και υποχρεωτικός ο εμβολισμός Covid-19 για τους άνω των 60 ετών
Ν. Χρηστάκης: 16 τρισ. δολάρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα η πανδημία
Ομιλία του στο Συνέδριο της Καθημερινής Athens Health Summit
COVID-19: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση των εμβολίων
Θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ