Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Δημοφιλή τα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος

4/1/2008
Στοιχεία έρευνας δείχνουν αύξηση της αγοράς σκευασμάτων κατά του εθισμού από το τσιγάρο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μέσα στους 10 πρώτους μήνες του 2007, πουλήθηκαν συνολικά στη χώρα μας 305.000 συσκευασίες ειδών που προορίζονται για τη μάχη κατά του τσιγάρου.Στα σκευάσματα διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνονται οι τσίχλες και οι μικροταμπλέτες νικοτίνης, τα διαδερμικά προϊόντα νικοτίνης και φάρμακα όπως το
Champix και το Zyban.Στη χώρα μας για να καλυφθούν ασφαλιστικά τα έξοδα των φαρμακευτικών σκευασμάτων −και μόνο σε ποσοστό 75%−, πρέπει να συνυπάρχει κάποια άλλη σοβαρή πάθηση που να δικαιολογεί την άμεση απαλλαγή από τον καπνό.

Η πιο επικερδής «επιχείρηση» αποδεικνύεται η διακοπή του καπνίσματος στις μέρες μας, με τον ετήσιο τζίρο των προϊόντων για την απαλλαγή απ’ αυτή τη συνήθεια να πλησιάζει τα 5 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση των πωλήσεων αυτών των σκευασμάτων χάρη στην επιρροή που ασκεί η αντικαπνιστική εκστρατεία και στους Έλληνες.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το 2007, έως το τέλος Οκτωβρίου, πουλήθηκαν συνολικά 305.000 συσκευασίες ειδών που προορίζονται για τη μάχη κατά του τσιγάρου.

Ειδικότερα −σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγραφής της IMS− αγοράστηκαν από τα φαρμακεία 214.000 συσκευασίες με τσίχλες νικοτίνης που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του τσιγάρου, αξίας περίπου 1.950.000 €.
Υψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων βρίσκονται και τα διαδερμικά προϊόντα (τσιρότα νικοτίνης), τα οποία επέλεξαν ουκ ολίγοι αφού διατέθηκαν 54.000 συσκευασίες το χρόνο που πέρασε.
Οι μικροταμπλέτες νικοτίνης (παστίλιες) καταγράφουν πολύ μικρότερες πωλήσεις, αφού τερμάτισαν στην κούρσα μόνο με 1.900 συσκευασίες, που αντιστοιχούν σε 15.000 € στη λιανική.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, η αγορά έχει διαφοροποιηθεί άρδην μετά την άφιξη και στα ελληνικά φαρμακεία (τον Απρίλιο του 2007) του νέου σκευάσματος Champix.
Μέχρι πρόσφατα οι γιατροί χορηγούσαν φάρμακα τα οποία είχαν αποδειχθεί στις έρευνες ότι συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος, χωρίς όμως να έχουν παρασκευαστεί ειδικά γι’ αυτό το λόγο, όπως π.χ. κάποια αντικαταθλιπτικά παλιάς γενιάς. Το Champix μετρά στους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του στη χώρα μας ήδη 30.000 συσκευασίες που έχουν διατεθεί σε καπνιστές, ενώ οι ασθενείς που το χρησιμοποιούν υπολογίζονται ήδη σε 15.000.
Σε ό,τι αφορά το φάρμακο Zyban, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί για αντικαταθλιπτικό, αλλά βρέθηκε ύστερα από μελέτες ότι βοηθά τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο, φέτος πούλησε περίπου 5.000 συσκευασίες που αντιστοιχούν σε 450.000 €.

Εκτός ασφαλιστικής κάλυψης

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Γ. Κιοσές τονίζει: «Το τελευταίο διάστημα αρχίζει να γίνεται συνείδηση ότι κάποιος που θέλει να απεμπλακεί οριστικά από το κάπνισμα και δεν μπορεί πρέπει να βοηθηθεί και με εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. Επειδή η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι πολύπλευρη, τα νέα φάρμακα επιδρούν στις οδούς εθισμού χωρίς να παράγουν ή να συντηρούν βλαβερές συνέπειες».

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν έχει φροντίσει να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν θεραπεία για διακοπή του τσιγάρου, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει πλέον το κάπνισμα ως ασθένεια, όπως και την παχυσαρκία. Στη χώρα μας για να καλυφθούν τα έξοδα αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων −και μόνο σε ποσοστό 75%−, πρέπει να συνυπάρχει κάποια άλλη σοβαρή πάθηση που να δικαιολογεί την άμεση απαλλαγή από τον καπνό.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ημερησίως στη χώρα μας χάνονται 50-60 άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος. Η πλειονότητα είναι άτομα μεταξύ 35 και 64 ετών. Σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, οι Έλληνες είναι από τους βαρύτερους καπνιστές παγκοσμίως, με αναλογία 3.000 με 3.500 τσιγάρων ανά κάτοικο ετησίως. Δηλαδή καπνίζουν κατά μέσο όρο 175 πακέτα κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σε περίπου 525 € τα οποία γίνονται... καπνός.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία καθιερώνει την ετήσια Δωρεά Ν. Ρασσιάς
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή


Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας και ΠΟΥ/Ευρώπης εγκαινίασαν την έναρξη του προγράμματος «Health-IQ»
Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα
Εθνική στρατηγική για τον καρκίνο
Η Ελλάδα κάνει το πρώτο βήμα με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
Ανοίγει ο διάλογος υπ. Υγείας - φαρμακοβιομηχανίας για το ύψος του clawback
Ο Α. Γεωργιάδης παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΦΕΕ ότι είναι υπερβολικό
«3ο Meet the Expert»: Μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση από την ΕΛ.Ε.Μ.Α.
Με τη συμμετοχή του Προϊστάμενου Τμήματος Φαρμακοποιών ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Πατεράκη