Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Τι κερδίζει το χονδρεμπόριο από τα φάρμακα
Πώς διανέμονται οι τζίροι σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων
Φαρμακαποθηκάριοι: Οι 9 φαρμακευτικές εταιρείες που υπο-εφοδιάζουν την αγορά
Να θεσπιστεί υποχρεωτική, e-συνταγογράφηση στη θετική λίστα

Δημήτρης Πολίτης

8/2/2007
Συνέντευξη του Δημήτρη Πολίτη, προέδρου του Ομίλου Pharmacon και αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακεμπόρων...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο Δημήτρης Πολίτης γεννήθηκε στη Νεστάνη Αρκαδίας το 1952 από γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Λεωνίδιο, και στο Γυμνάσιο μετοίκησε στην Αθήνα όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Αποφοίτησε με διακρίσεις από το Φαρμακευτικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ της Φαρμακευτικής Χημείας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, με διδακτορική διατριβή που ολοκλήρωσε με υποτροφία στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος, με βαθμό «Αριστα».
Με το φαρμακεμπόριο ασχολείται 26 χρόνια, είναι δε μέλος επί σειρά ετών του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακεμπόρων, όπου σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου.
Είναι μέλος του Δ.Σ. (Executive Committee) του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φαρμακεμπόρων (G.I.R.P) εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και έχει χόμπι του το χειμερινό σκι, τη θάλασσα και τον Ολυμπιακό.

Aς ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τα γεγονότα που θυμάστε πιο πολύ στην πορεία σας στο χώρο του φαρμάκου.

Αν και ξεκίνησα με προσανατολισμό σε ακαδημαϊκή καριέρα, γρήγορα με κέρδισε το φαρμακεμπόριο και έτσι, στο τέλος του 1980 ανέλαβα τη διαχείριση της φαρμακαποθήκης Kallipharm στην Καλλιθέα.
Η απόκτηση του διδακτορικού μου από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, δε με εμπόδισε να ξεκινήσω μια προσπάθεια που με οδήγησε σήμερα εδώ: από τα πρώτα βήματά μου εργάστηκα προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης της φαρμακαποθήκης από παθητικό προμηθευτή, σε ενεργό συνεργάτη του φαρμακείου και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Το 1990, συνεργάστηκα με τη Βέρα-Μαρία Γαζή, επίσης φαρμακοποιό με ποικίλη εργασιακή εμπειρία στην ευρωπαϊκή αγορά του φαρμάκου, δημιουργώντας τη Pharmacon, την πρώτη φαρμακαποθήκη που ασχολήθηκε ενεργά με την προώθηση φαρμακευτικών και ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. προϊόντων και τη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Toν ίδιο χρόνο ιδρύσαμε και τη Pharmacare που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των αντιπροσωπειών φαρμάκων, παραφαρμάκων και καλλυντικών και έφερε στην ελληνική αγορά σημαντικά brands, όπως τα Clearblue, Clearplan, Korff, Merz special Draggees κ.ά. Αγόρασε, επίσης, από τη Sanofi και ανέπτυξε τα προϊόντα Filoskin και Filovit, που άφησαν ιστορία στο χώρο της δερματολογίας. Η Pharmacare πουλήθηκε το 2002 στον όμιλο Σαράντη, για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στη βασική μας δουλειά, την ανάπτυξη της φαρμακαποθήκης. Μετά τη συγχώνευση της Pharmacon με την Kallipharm το 1997, δημιουργήθηκε, λοιπόν, η σημερινή Pharmacon Δ. Πολίτης Α.Φ.Ε.

Τι ξεχωριστό έχει η Pharmacon σε σχέση με τις άλλες φαρμακαποθήκες;

Ευτυχώς η Pharmacon δεν είναι μόνη της στον ευρωπαϊκό δρόμο ανάπτυξης, γιατί το φαρμακεμπόριο έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Η Pharmacon ήταν η πρώτη ελληνική φαρμακαποθήκη που έγινε μέλος το 1991 στο G.I.R.P. (την Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακεμπόρων) και εκπροσώπησε τη χώρα μας μέχρι τη σύνδεση του Ελληνικού Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στον Ευρωπαϊκό Σύλλογο.
Σήμερα η Pharmacon Α.Φ.Ε. είναι πιστοποιημένη με ISO 9001 ενώ όλες οι εργασίες της πραγματοποιούνται σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Good Distribution Practice for Pharmaceutical Wholesalers».

Από ποιες εταιρείες αποτελείται σήμερα ο Όμιλος Pharmacon;

Σήμερα ο Όμιλος Pharmacon αποτελείται από τη Pharmacon Δ. Πολίτης Α.Φ.Ε., τη Pharmacon Β. Ελλάδος και τη Pharma Communications Α.Ε. Ο Όμιλος απασχολεί συνολικά 100 εργαζόμενους εκ των οποίων οι έξι είναι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί.
H Pharmacon Β. Ελλάδος, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Λάζαρο Πέππη, έχει σαν κύριο αντικείμενό της τη διανομή ποιοτικών καλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων με μεγάλη επιτυχία στο βορειοελλαδικό χώρο σε 1.800 φαρμακεία.
Η πιο σημαντική της συνεργασία επί σειρά ετών είναι η διανομή των «Φυσικών Προϊόντων Κορρέ».
Η τρίτη εταιρεία του Ομίλου, Pharma Communications Α.Ε., δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει το χώρο της υγείας με εξειδικευμένες υπηρεσίες επικοινωνίας, μιας και ο χώρος υπόκειται σε αυστηρή νομοθεσία. Επίσης ανάμεσα στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι η εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης, σε όλους τους λειτουργούς υγείας. Το σχεδιασμό των πρωτότυπων υπηρεσιών της Pharma Communications διαχειρίζεται η αντιπρόεδρος του Ομίλου, Βέρα Γαζή, φαρμακοποιός με μακρά ιστορία στο χώρο του φαρμάκου.

Πρόσφατα προχωρήσατε στην αγορά ιδιόκτητων εγκαταστάσεων. Τι σας οδήγησε στο να προχωρήσετε σε μια τόσο μεγάλη επένδυση;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Κάποιος φίλος με ρώτησε το ίδιο αλλά πρόσθεσε: «Γιατί δεν έπαιρνες καλύτερα ένα ακίνητο στο Σύνταγμα;». «Μα γιατί αυτή είναι η δουλειά μου», απάντησα. Αυτή η δουλειά με τη μικρή απόδοση αλλά τη μεγάλη ηθική ικανοποίηση της συμμετοχής μου στη διακίνηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας, του φαρμάκου.
Ας έρθουμε στην ουσία της υπόθεσης. Οι αλλαγές στο χώρο της υγείας δημιουργούν ανταγωνιστικές συνθήκες για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα διανομής του φαρμάκου. Το ελληνικό φαρμακείο αναπτύσσεται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει πολλαπλές απαιτήσεις από τους προμηθευτές του.
Η φαρμακαποθήκη παίζει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για τη διατήρηση της υγείας, γιατί συνδέει το φαρμακείο με τη φαρμακευτική βιομηχανία, εξασφαλίζοντας την προμήθεια πληθώρας σκευασμάτων που απαιτούνται καθημερινά για τους ασθενείς. Έτσι, αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του σύγχρονου φαρμακείου και δημιουργήσαμε την απαραίτητη υποδομή όχι μόνο για τη συνεπή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, αλλά και για την προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου.

Πού βρίσκονται τα νέα ιδιόκτητα κτίρια του Ομίλου Pharmacon;

Η νέα έδρα του Ομίλου Pharmacon βρίσκεται επί της οδού Ναυπλίου 17, στη Μεταμόρφωση Αττικής, κομβικό σημείο για τη διανομή στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και στους όμορους νομούς, μιας και απέχει μόλις 2 λεπτά από την Αττική Οδό και την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Κύρια χαρακτηριστικά των νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου απoτελούν η πρότυπη αυτοματοποίηση επιλογής των παραγγελιών με το υπερσύγχρονο ROBOT της πρωτοπόρου των αυτοματισμών Αυστριακής KNAPP, η on-line παραγγελιοληψία, το εξειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό καθώς και οι χώροι σεμιναρίων και εστίασης για εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Ομίλου Pharmacon;

Oι σημαντικότεροι στόχοι που τίθενται στους συνεργάτες μου και σε εμένα από εδώ και στο εξής είναι η άψογη εξυπηρέτηση, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποθεμάτων για καλύτερη επάρκεια, η ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των νέων μεθόδων επικοινωνίας με τους πελάτες, η έγκυρη ενημέρωση των φαρμακοποιών σε θέματα υγείας.
Πιστεύω ότι η ιστορία και η ποιότητα των υπηρεσιών μας θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της εταιρείας μας και την αύξηση του αριθμού των πελατών μας. Φυσικά αυτό προϋποθέτει την αξιόπιστη και ειλικρινή συνεργασία μας με όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες για την απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών. Στον τομέα αυτό εργαζόμαστε συστηματικά για να χτίσουμε νέες δυναμικές συνεργασίες που θα ωφελήσουν ισότιμα τη φαρμακευτική βιομηχανία και εμάς!


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η δημοσίευση προσέλκυσε χιλιάδες αναγνώστες και καλύφθηκε από 100+ ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο


Σχετικά άρθρα

Βράβευση της ΒΙΑΝΕΞ για τη διαχρονική της προσφορά στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Η βράβευση δόθηκε από το ΕΚΠΑ σε ειδική εκδήλωση
Pfizer Hellas Band: Μια ιδιαίτερη εορταστική μουσική βραδιά
Από την Emfasis Foundation και το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
Συνδυαστικά εμβόλια γρίπης & Covid-19 ετοιμάζουν μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες
Ενώ προβλέπουν ότι ο εμβολιασμός κατά του Sars-Cov-2 θα γίνει ετήσιος