Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Δηλώσεις Ξανθού μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος αντικαρκινικών φαρμάκων

7/5/2018 9:44:22 πμ
Πώς θα θωρακίσει το Σύστημα Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε το κύκλωμα των παράνομων εξαγωγών αντικαρκινικών φαρμάκων, συλλαμβάνοντας -μεταξύ άλλων- το αρχηγικό μέλος της συμμορίας. Πρόκειται για έναν 70χρονο Αιγύπτιο, ο οποίος είχε συστήσει εικονική φαρμακευτική εταιρεία στην Αίγυπτο αλλά ήταν και ο αφανής ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης και φαρμακείου στην Ελλάδα που εμπλέκονταν στην υπόθεση.


Η αστυνομία έχει επίσης προχωρήσει σε συλλήψεις γιατρών (οι οποίοι προσέφεραν εικονονικές συνταγογραφήσεις), νοσηλευτικού προσωπικού (που έκλεβαν από το Λαϊκό Νοσοκομείο τα φάρμακα, συχνά στερώντας και δόσεις από τους ασθενείς) και άλλων εμπλεκόμενων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ο τζίρος του κυκλώματος αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία του ελληνικού Δημοσίου τα 13 εκατομμύρια.


Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αποκάλυψε ότι η Διοίκηση και το προσωπικό του ΕΟΦ συνέβαλαν στην έρευνα της αστυνομίας, καθώς εδώ και μήνες, αθόρυβα διενεργούσαν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία.


Επισήμανε όμως ότι προφανώς απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ, μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων.


"Μόνο έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας. Έχουν γίνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να τα επιταχύνουμε", ανέφερε στη συνέχεια στις δηλώσεις του.


Συνέχισε δε ο υπουργός λέγοντας ότι "η θεσμική θωράκιση του Συστήματος Υγείας, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών, αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για τον Υπουργείο Υγείας και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της ηθικοποίησης, εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης. [...]

Ο πολιτικός στόχος της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από δικλείδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέπουν τη σπατάλη και τη διαφθορά και μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη σε τεκμηριωμένη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα."

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αντικείμενο τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στη συσκευασία των φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό