Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Δείτε από τι κινδυνεύετε όταν δεν κοιμάστε το βράδυ

28/9/2015 12:26:40 μμ
Η αϋπνία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που βασανίζει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ένα άτομο δηλαδή που κοιμάται 5-6 ώρες μπορεί να παραπονιέται για αϋπνία όταν ο ύπνος του διακόπτεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν κοιμάται πολύ ελαφρά χωρίς να μπορεί να πέσει σε βαθύ ύπνο με όνειρα που ξεκουράζουν και ανανεώνουν τον οργανισμό.

Το πρόβλημα της αϋπνίας βασανίζει εξίσου άνδρες και γυναίκες και η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Αν και σε μικρότερη συχνότητα, εν τούτοις, η αϋπνία αποτελεί ένα εξ ίσου σημαντικό πρόβλημα και στα παιδιά.
Το 50% των άνω των 55 ετών ατόμων υποφέρει από διαταραχές του ύπνου οι οποίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα άνω των 55 ετών υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου.

Οι επιπτώσεις της αϋπνίας δεν περιορίζονται μόνο στον αγώνα που κάνει κάθε βράδυ το άτομο για να κοιμηθεί αλλά και στις καθημερινές του δραστηριότητες, αφού ένας κακός ύπνος συνοδεύεται από κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης και υπνηλία ή λήθαργο καθόλη την επόμενη ημέρα, από μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά, μειωμένη ικανότητα μάθησης και συγκράτησης παραστάσεων αλλά και από αυξημένη συχνότητα τόσο εργατικών όσο και οδηγικών ατυχημάτων.

Δηλαδή η όλη λειτουργικότητα ενός ατόμου πάνω στην οποία στηρίζεται μια καλή, υγιής και ευτυχισμένη ζωή επηρεάζεται από έναν ύπνο κακής ποιότητας.
Με άλλα λόγια, η αϋπνία υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Η αϋπνία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές, τις πιο υπο-διαγιγνωσκόμενες και τις πιο κακοποιημένες θεραπευτικά παθολογικές καταστάσεις, που επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τη ζωή του πάσχοντος αλλά και το οικογενειακό, το εργασιακό καθώς και το κοινωνικό περιβάλλον του.

Ένας καλός ύπνος βελτιώνει κατά 15% τη μνήμη και την πνευματική μας ευστροφία, ενώ ένας κακός ύπνος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, αρτηριακής υπέρτασης, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αν και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι δευτεροπαθείς, δηλαδή να αποτελούν συνοδό σύμπτωμα κάποιων άλλων νοσημάτων όπως π.χ κατάθλιψης, αγχώδους νεύρωσης, νόσου του Πάρκινσον, άνοιας (Αλτσχάϊμερ) κ.ά εν τούτοις στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρωτοπαθείς, δηλαδή αποτελούν τυχαίο εύρημα σε έναν κατά τα άλλα απόλυτα υγιή οργανισμό.
Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ συχνότερες στο δυτικό κόσμο και σχεδόν άγνωστες σε πρωτόγονες φυλές ή γενικά σε πληθυσμούς που δεν έχουν υιοθετήσει τον εξοντωτικό τρόπο ζωής του δυτικού κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ότι το βιολογικό μας ρολόϊ, αυτό δηλαδή που ρυθμίζει τις ώρες που πρέπει να κοιμόμαστε και αυτές που πρέπει να είμαστε ξύπνιοι (κιρκάρδιος ρυθμός) επηρεάζεται από μια φυσική ορμόνη, τη μελατονίνη, που παράγεται στον εγκέφαλό μας και εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η έλλειψη ή η πλημμελής παραγωγή της ορμόνης αυτής οδηγεί στις διαταραχές του ύπνου με κύρια εκδήλωση την αϋπνία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους