Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


COVID-19: Στο 100% των ατόμων η ανοσααπόκριση με δύο δόσεις του εμβολίου AZD1222

22/7/2020 2:11:57 μμ
Αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την εν εξελίξει μελέτη Φάσης Ι/II για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Το εμβόλιο AZD1222 αποδεικνύεται προς το παρόν καλά ανεκτό, ενώ προκάλεσε ισχυρή ανοσοαπόκριση έναντι του ιού SARS-CoV-2 σε όλους τους συμμετέχοντες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι ήταν 1077 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», δείχνουν ότι μία δόση του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα τετραπλάσια αύξηση των αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2 στο 95% των συμμετεχόντων ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό. Σε όλους τους συμμετέχοντες οδήγησε επίσης σε ανοσολογική αντίδραση και στα Τ-κύτταρα που διατηρήθηκε για δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. 

Σημαντικό επίσης είναι ότι οι 10 συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου με χρονική απόσταση ενός μήνα εμφάνισαν στο 100% ανοσοαπόκριση κατά του ιού, γεγονός που υποδεικνύει –όπως δήλωσε ο καθηγητής Andrew Pollard, επικεφαλής ερευνητής της έρευνας– ότι οι δύο δόσεις μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για τον εμβολιασμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι ανοσολογικές αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό είναι σύμφωνες με αυτό που θεωρούμε ότι σχετίζεται με την προστασία από τον ιό SARS-CoV-2, αν και πρέπει να συνεχίσουμε με το αυστηρό πρόγραμμα των κλινικών δοκιμών για να το επιβεβαιώσουμε». 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»