Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


COVID-19: Νέα ΚΥΑ ορίζει 1 τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους

20/10/2021 3:49:17 μμ
Και θέτει αυστηρότερα μέτρα για τη συμμόρφωση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με νέα υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι έναντι της COVID-19 εργαζόμενοι με φυσική παρουσία στον ιδιωτικό τομέα υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) μία φορά την εβδομάδα.

Η υποχρέωση για δύο τεστ την εβδομάδα αφορά πλέον μόνο τους εργαζόμενους σε: εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, δομές εκπαίδευσης καθώς και τους υγειονομικούς που έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για λόγους υγείας.

Το τεστ διενεργείται έναντι αντιτίμου σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία και ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Η υποχρέωση αφορά επίσης όλους όσους απασχολούνται με πρακτική άσκηση, και τους καταρτιζόμενους/μαθητευόμενους/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και φοιτητές των ΑΕΙ.

Συμμόρφωση & πρόστιμα

Η συμμόρφωση ελέγχεται πλέον διαδικτυακά, με την ΗΔΙΚΑ (στην οποία αποστέλλονται τα στοιχεία των ατόμων και τα αποτελέσματα των τεστ από τα διαγνωστικά και τα φαρμακεία) να διαλειτουργεί με το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και να διαμορφώνεται το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων.

Στους εργαζόμενους που δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση της διενέργειας τεστ επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 300 ευρώ, ενώ στους εργοδότες που δεν υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις με τις λίστες των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων εβδομαδιαίως, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους