Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


COVID-19: Νέα ΚΥΑ ορίζει 1 τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους

20/10/2021 3:49:17 μμ
Και θέτει αυστηρότερα μέτρα για τη συμμόρφωση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με νέα υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι έναντι της COVID-19 εργαζόμενοι με φυσική παρουσία στον ιδιωτικό τομέα υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) μία φορά την εβδομάδα.

Η υποχρέωση για δύο τεστ την εβδομάδα αφορά πλέον μόνο τους εργαζόμενους σε: εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, δομές εκπαίδευσης καθώς και τους υγειονομικούς που έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για λόγους υγείας.

Το τεστ διενεργείται έναντι αντιτίμου σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία και ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Η υποχρέωση αφορά επίσης όλους όσους απασχολούνται με πρακτική άσκηση, και τους καταρτιζόμενους/μαθητευόμενους/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και φοιτητές των ΑΕΙ.

Συμμόρφωση & πρόστιμα

Η συμμόρφωση ελέγχεται πλέον διαδικτυακά, με την ΗΔΙΚΑ (στην οποία αποστέλλονται τα στοιχεία των ατόμων και τα αποτελέσματα των τεστ από τα διαγνωστικά και τα φαρμακεία) να διαλειτουργεί με το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και να διαμορφώνεται το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων.

Στους εργαζόμενους που δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση της διενέργειας τεστ επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 300 ευρώ, ενώ στους εργοδότες που δεν υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις με τις λίστες των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων εβδομαδιαίως, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη γέννηση 3ου και πλέον παιδιού, με τη στήριξη του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ
Τι έδειξε μελέτη σχετικά με τη διαχείριση αντιβιοτικών






Σχετικά άρθρα

Ιδιοπαθής Πνευμονικής Ίνωση: Οι νεότερες θεραπείες έχουν διπλασιάσει την επιβίωση των ασθενών
Η έρευνα για ακόμα πιο αποτελεσματικά φάρμακα συνεχίζεται σε 35 κλινικές μελέτες, σύμφωνα με την ΕΠΕ
Φαρμακευτική κάνναβη και Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Νέα δεδομένα και ελπίδα για τους ασθενείς
Νέες θεραπευτικές λύσεις της Bayer για την καρδιακή ανεπάρκεια
Παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας ESC 2025
Μελετώνται οι θεραπευτικές προοπτικές άλλων ενώσεων κάνναβης
Μετά τις THC και CBD, έρχονται οι CBG and CBG-A