Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Covid-19: Αυξημένη η ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής για υποστελέχη της Όμικρον

5/7/2022 3:40:20 πμ
Τα σημεία-κλειδιά για τα εμβόλια που θα αντιμετωπίζουν την Όμικρον
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εμφάνιση λοιμώξεων Covid-19 σε εμβολιασμένους αλλά και η επαναλοίμωξη ατόμων που έχουν προηγουμένως νοσήσει από Covid-19 θέτει προβληματισμούς σχετικά με την ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής των νέων υποστελεχών του Όμικρον SARS-CoV-2. 

Οι ιατροί του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης στην επιθεώρηση «The Lancet Infectious Diseases». Τα ευρήματα συνηγορούν στο ότι η βεβτελοβιμάμπη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό αντι-ιικό φάρμακο έναντι του στελέχους Όμικρον, πιθανώς επειδή το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα αναγνωρίζει ένα διατηρημένο αντιγονικό επίτοπο ακόμα και στα υποστελέχη του Όμικρον. 

Επιπλέον, στη μελέτη αναδεικνύεται ότι η ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής του ΒΑ.2.12.1 είναι μετρίως μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ικανότητα του ΒΑ.2. Αυτό σημαίνει ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα του ΒΑ.2.12.1 πιθανώς οδηγεί στην εξάπλωσή του. Τέλος, η σημαντική ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής από τα υποστελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 δείχνει ότι είναι πιθανό να μεταδίδονται και σε εμβολιασμένους αλλά και σε όσους έχουν νοσήσει.

Τα σημεία-κλειδιά για τα εμβόλια που θα αντιμετωπίζουν την Όμικρον

Σε μια ευρεία συνέλευση της Διεθνούς Συμμαχίας Ρυθμιστικών Οργανισμών Φαρμάκων (ICMRA), στην οποία προέδρευσαν ο ΕΜΑ και ο FDA και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Π.Ο.Υ., επισημάνθηκε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή νόσο, νοσηλεία και θάνατο, αλλά οι συνεχείς παραλλαγές του ιού μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους στη μετάδοση της λοίμωξης και στην ήπια νόσο. Αναφέρθηκε δε ότι τα υποστελέχη BA.4 και BA.5 επικρατούν αυτήν τη στιγμή σε όλον τον κόσμο, αλλά η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι νέα υποστελέχη εμφανίζονται συνεχώς και αντικαθιστούν ταχύτατα τα προηγούμενα.

Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι:
  • Προσαρμοσμένα στην Όμικρον mRNA εμβόλια -σε αναμνηστική δόση- αυξάνουν την προστασία.
  • Ένα διδύναμο mRNA εμβόλιο που στοχεύει σε δύο στελέχη του SARS-CoV-2, ένα από τα οποία πρέπει να είναι η Όμικρον, μπορεί να πλεονεκτεί στη διεύρυνση της ανοσολογικής απάντησης και θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε πρώτες δόσεις.
  • Ως αναμνηστική δόση μπορούν να χορηγηθούν εμβόλια που περιέχουν άλλες παραλλαγές όπως η Βήτα, εφόσον επιδείξουν επαρκές επίπεδο εξουδετέρωσης της Όμικρον.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύει τις μεταλλάξεις ΒΑ.4 και ΒΑ.5
Έρευνα σε ενοίκους δομών μακροχρόνιας φροντίδας


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ