Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Covid-19: Αυξημένη η ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής για υποστελέχη της Όμικρον

5/7/2022 3:40:20 πμ
Τα σημεία-κλειδιά για τα εμβόλια που θα αντιμετωπίζουν την Όμικρον
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εμφάνιση λοιμώξεων Covid-19 σε εμβολιασμένους αλλά και η επαναλοίμωξη ατόμων που έχουν προηγουμένως νοσήσει από Covid-19 θέτει προβληματισμούς σχετικά με την ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής των νέων υποστελεχών του Όμικρον SARS-CoV-2. 

Οι ιατροί του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης στην επιθεώρηση «The Lancet Infectious Diseases». Τα ευρήματα συνηγορούν στο ότι η βεβτελοβιμάμπη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό αντι-ιικό φάρμακο έναντι του στελέχους Όμικρον, πιθανώς επειδή το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα αναγνωρίζει ένα διατηρημένο αντιγονικό επίτοπο ακόμα και στα υποστελέχη του Όμικρον. 

Επιπλέον, στη μελέτη αναδεικνύεται ότι η ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής του ΒΑ.2.12.1 είναι μετρίως μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ικανότητα του ΒΑ.2. Αυτό σημαίνει ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα του ΒΑ.2.12.1 πιθανώς οδηγεί στην εξάπλωσή του. Τέλος, η σημαντική ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής από τα υποστελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 δείχνει ότι είναι πιθανό να μεταδίδονται και σε εμβολιασμένους αλλά και σε όσους έχουν νοσήσει.

Τα σημεία-κλειδιά για τα εμβόλια που θα αντιμετωπίζουν την Όμικρον

Σε μια ευρεία συνέλευση της Διεθνούς Συμμαχίας Ρυθμιστικών Οργανισμών Φαρμάκων (ICMRA), στην οποία προέδρευσαν ο ΕΜΑ και ο FDA και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Π.Ο.Υ., επισημάνθηκε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή νόσο, νοσηλεία και θάνατο, αλλά οι συνεχείς παραλλαγές του ιού μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους στη μετάδοση της λοίμωξης και στην ήπια νόσο. Αναφέρθηκε δε ότι τα υποστελέχη BA.4 και BA.5 επικρατούν αυτήν τη στιγμή σε όλον τον κόσμο, αλλά η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι νέα υποστελέχη εμφανίζονται συνεχώς και αντικαθιστούν ταχύτατα τα προηγούμενα.

Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι:
  • Προσαρμοσμένα στην Όμικρον mRNA εμβόλια -σε αναμνηστική δόση- αυξάνουν την προστασία.
  • Ένα διδύναμο mRNA εμβόλιο που στοχεύει σε δύο στελέχη του SARS-CoV-2, ένα από τα οποία πρέπει να είναι η Όμικρον, μπορεί να πλεονεκτεί στη διεύρυνση της ανοσολογικής απάντησης και θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε πρώτες δόσεις.
  • Ως αναμνηστική δόση μπορούν να χορηγηθούν εμβόλια που περιέχουν άλλες παραλλαγές όπως η Βήτα, εφόσον επιδείξουν επαρκές επίπεδο εξουδετέρωσης της Όμικρον.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών