Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


COVID-19: Αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά

17/1/2022 7:03:48 μμ
Σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη μελέτη του CDC στις ΗΠΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έχει φανεί από νωρίς ότι η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19, ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου. Από την άλλη, έχει φανεί ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης ειδικά σε άτομα με γνωστό σακχαρώδη διαβήτη ή προδιάθεση για διαβήτη.

Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις και ανησυχίες για την πιθανότητα εμφάνισης νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη και μια πολύ πρόσφατη μελέτη του CDC στις ΗΠΑ φαίνεται να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες αυτές και μάλιστα στα παιδιά. Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν 166% υψηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη στην ομάδα που νόσησε από COVID-19 και η δεύτερη ομάδα με λοίμωξη αναπνευστικού χωρίς COVID-19, 31% υψηλότερο κίνδυνο.

Ενδιαφέρον έχει ότι εμφανίστηκαν νέες περιπτώσεις τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2 διαβήτη. Οι πιθανοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί είναι περίπλοκοι και σίγουρα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο διαβήτη. Ο παρατηρούμενος αυξημένος κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη μεταξύ ατόμων ηλικίας <18 ετών που εμφάνισαν COVID-19 υπογραμμίζει τη σημασία των στρατηγικών πρόληψης έναντι της νόσου, όπως ο εμβολιασμός. Επιπρόσθετα, η παρακολούθηση για μακροπρόθεσμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της γλυκόζης, μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική, ειδικά για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για το orforglipron
Και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα






Σχετικά άρθρα

International Cosmetics & Beauty Summit Athens
Στην Αθήνα το επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για το μέλλον της αγοράς των καλλυντικών
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Στην προεδρία η Μέμη Τσεκούρα
Παχαίνουν στο ΑΙ για να πάρουν GLP-1
Η νέα ανησυχητική τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΟΦ: Συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία Med Safety Week 2026
Και καλεί τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες να προωθούν τα σχετικά υλικά