Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

CDC: Οδηγίες για το κοινό λόγω της έξαρσης των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων στην Αμερική

11/2/2024 7:23:49 μμ
Εξαιρετικά μεταδοτική η ομάδα Α του ιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ιατρική ομάδα του ΕΚΠΑ παραθέτει τις πρόσφατες οδηγίες του CDC μετά τη διαπιστωμένη αύξηση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο. Σύμφωνα με αυτές, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α είναι πολύ μεταδοτικός, καθώς μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και μέσω τροφίμων, ενώ είναι μεταδοτικοί ακόμα και εκείνοι χωρίς συμπτώματα (ασυμπτωματικοί φορείς). Συνήθως χρειάζονται 2 έως 5 ημέρες μετά την έκθεση για τη νόσηση από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. 


Τα ένοχα συμπτώματα είναι: πυρετός, πόνος κατά την κατάποση, πονόλαιμος που ξεκίνησε πολύ γρήγορα και ερυθρός λαιμός, ερυθρές και πρησμένες αμυγδαλές, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα (πετέχειες) και διόγκωση λεμφαδένων στο μπροστινό μέρος του λαιμού.


Ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό είναι πιο συχνός στα παιδιά παρά στους ενήλικες και συγκεκριμένα σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνιος σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών. 


Ωστόσο ένα απλό τεστ δίνει γρήγορα αποτελέσματα και ο γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση, ανάλογα με τα συμπτώματα και τη φυσική εξέταση. Εάν υπάρχει υπόνοια στρεπτόκοκκου ομάδας Α, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αντίστοιχο τεστ και η καλλιέργεια επιχρίσματος στο λαιμό. Η νόσηση από στρεπτόκοκκο αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ο γιατρός μπορεί να αποφανθεί για το πόσες ημέρες μπορεί να παραμείνει ο ασθενής σπίτι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και παρέχει στους φαρμακοποιούς τα απαραίτητα στοιχεία και εκπαιδευτικά εργαλεία


Σχετικά άρθρα

Πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ζουν με μια σπάνια πάθηση
Ενημέρωση από την ΕΟΣ-ΣΠΑΝΟΠΑ με αφορμή την Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
ΕΜΑ: Λιγότερο ανθεκτικά γίνονται τα βακτήρια E. Coli
Σύμφωνα με έρευνα τριών ευρωπαϊκών οργανισμών
Επισκέπτες Υγείας: Αναγκαίες δράσεις με αφορμή την έξαρση ιλαράς
Και συμβουλές σχετικά με τον εμβολιασμό
Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στον σχεδιασμό φαρμάκων
Καινοτόμα πλατφόρμα αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Chapman University