Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βρέθηκε ο τρόπος λήψης ινσουλίνης από το στόμα

23/1/2024 11:40:07 μμ
Η νέα θεραπεία μπορεί να είναι έτοιμη για τους ασθενείς σε 2-3 χρόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Επιστήμονες στη Νορβηγία φαίνεται να βρήκαν τον τρόπο να απαλλάξουν τους ασθενείς με διαβήτη από τις σύριγγες, δημιουργώντας μια έξυπνη κάψουλα με ινσουλίνη που δεν διαλύεται στο στομάχι και έτσι φτάνει ανεπηρέαστη στο ήπαρ. Η ινσουλίνη έχει μια επικάλυψη από νανο-μεταφορείς, η οποία διαλύεται μόνο από εκείνα τα ηπατικά ένζυμα που ενεργοποιούνται όταν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος είναι υψηλά. Έτσι απελευθερώνεται η ινσουλίνη όταν υπάρχει η ανάγκη και δρα απευθείας εκεί που χρειάζεται.


Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης δεν είναι υψηλά, η κάψουλα κρατά την ινσουλίνη στο εσωτερικό της, λειτουργώντας δηλαδή περίπου όπως ο οργανισμός των υγιών ανθρώπων. Πρόκειται για μια πιο φιλική για τον ασθενή μέθοδο, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμικών επεισοδίων και άλλων παρενεργειών, ενώ επιτρέπει την ελεγχόμενη απελευθέρωση της ινσουλίνης ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή, όπως σημειώνουν οι ερευνητές που έχουν δοκιμάσει με επιτυχία την κάψουλα σε ζώα.  Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Nanotechnology από ερευνητές του UiT The Arctic University, οι οποίοι θα ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους το 2025 και εφόσον το νέο φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό θα μπορεί να διατεθεί σε ασθενείς τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία αύξησε τις οικονομικές της προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2


Σχετικά άρθρα

HACRO: Σειρά συναντήσεων εργασίας και ενημέρωσης για τις κλινικές μελέτες
Στόχος να αναδειχθεί ο αναπτυξιακός ρόλος του κλάδου
EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας