Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Βοηθήστε τις να χάσουν βάρος στην εμμηνόπαυση

19/1/2021 9:58:27 πμ
Γράφει η Αναστασία Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΕΤΕΜ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη χρονική περίοδο για το γυναικείο οργανισμό. Παρατηρούνται πλήθος ορμονικών αλλαγών, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, να διαταράσσεται ο ύπνος, να εμφανίζεται ινσουλινοαντίσταση και να αυξάνεται η επιθυμία για φαγητό. Αυτά αρκούν για να οδηγήσουν σε μια προσθήκη βάρους. Η υγιεινή διατροφή είναι φυσικά ο απαραίτητος σύμμαχος στην ορθή απώλεια βάρους.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, με αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες θα αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα στη σωστή απώλεια βάρους. Η διατροφή θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού. Τα 5 τακτικά γεύματα θα ενισχύσουν το μεταβολισμό και θα συμβάλλουν στην επαρκή θρέψη. 

TIP

Συνήθως σε αυτές τις ηλικίες, παρατηρούνται ανεπάρκειες βιταμινών, όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 κ.λπ. Επομένως είναι απαραίτητος ο εργαστηριακός έλεγχος και αν τα επίπεδα είναι χαμηλά, τότε τα κατάλληλα τρόφιμα και ίσως και συμπληρώματα διατροφής θα ενισχύσουν τη θρεπτική κατάσταση του οργανισμού και κατΆ επέκταση το ρυθμό του μεταβολισμού. 

Οι θερμίδες είναι σημαντικές, αλλά οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων δεν λειτουργούν καλά μακροπρόθεσμα. Ο «διατροφικός περιορισμός», δηλαδή το σωστό μέγεθος των μερίδων, είναι αποτελεσματικός τρόπος αδυνατίσματος.

Ποιες δίαιτες λειτουργούν καλά κατά την εμμηνόπαυση;

Κατά τη διάρκεια και μετά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση υπάρχουν 3 δίαιτες που λειτουργούν αποτελεσματικά:
  • Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: Αρκεί να παρέχει το 30% των θερμίδων από υδατάνθρακες. 
  • Η μεσογειακή διατροφή: Παρόλο που η μεσογειακή διατροφή είναι πιο γνωστή για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
  • Χορτοφαγική δίαιτα: Μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για χορτοφάγους που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλύτερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι συμβουλές του φαρμακοποιού

  • Ποιοτικός ύπνος: Η απόκτηση επαρκούς ύπνου υψηλής ποιότητας είναι σημαντική για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Τα άτομα που κοιμούνται πολύ λίγο έχουν υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης «ορμόνης πείνας», χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης «ορμόνης πληρότητας» και είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα.
  • Χαλάρωση: Η ανακούφιση από το άγχος είναι επίσης σημαντική κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Εκτός από την αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, το στρες οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κοιλιακό λίπος.
  • Γυμναστική: Οποιαδήποτε άσκηση βοηθά το σώμα των γυναικών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τσίχλα μαστίχας sugar free με προβιοτικά και ψευδάργυρο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους