Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βελτιώθηκε η συμπτωματολογία των ασθενών με Long Covid μετά την ενισχυτική δόση του εμβολίου

11/12/2022 7:53:31 μμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine, αναφέρεται ότι η πιθανότητα Long Covid αυξάνεται μετά από κάθε νόσηση με Covid-19. Έτσι εάν ένα άτομο δεν απέκτησε Long Covid μετά την πρώτη επαφή με τον SARS-CoV-2 δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει και την επόμενη φορά. Επομένως, ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις έχει νόημα να τον προστατεύσει από επιπλέον λοιμώξεις Covid-19 και από Long Covid συνακόλουθα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet E-clinical Medicine, μια ομάδα ερευνητών συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 11 μελετών, με στόχο να διαπιστώσουν εάν τα εμβόλια επηρεάζουν το σύνδρομο Long Covid. Σε εφτά από αυτές τις μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η συμπτωματολογία των εμβολιασμένων ασθενών ήταν βελτιωμένη, ενώ σε 4 από αυτές τις μελέτες δεν ανευρέθη αξιοσημείωτη διαφορά στη συμπτωματολογία. Σε ορισμένους ασθενείς η συμπτωματολογία επιδεινώθηκε.

Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, παρουσίασε περισσότερα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς και στη μείωση της επιβάρυνσης του πληθυσμού από το σύνδρομο Long Covid. Επιπλέον, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προκληθεί σύνδρομο Long Covid, όταν ο ιός εμμένει σε μέρη του σώματος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα ενεργό και έτσι μια αναμνηστική δόση μπορεί να ενεργοποιήσει περαιτέρω το ανοσοποιητικό και να αντιμετωπίσει τον ιό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της