Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Β. Κοντοζαμάνης: Από το 2020 και μετά, η δαπάνη των εμβολίων θα εξαιρεθεί από το clawback

22/6/2020 12:59:02 μμ
Ανακοινώσεις στη διαδικτυακή ημερίδα του ΣΑΦΕΕ για τα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τη συμμετοχή 250 συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα για τα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφ. Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη «σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη φαρμακοβιομηχανία», ενώ πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά δε τη δαπάνη των εμβολίων, από το 2020 και μετά θα εξαιρεθεί από το clawback, καθώς αναγνωρίζουμε το ρόλο των εμβολίων στη Δημόσια Υγεία. Είναι ένα εργαλείο πρόληψης τα εμβόλια και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος τόνισε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι ο ελλιπής δημόσιος προϋπολογισμός για το φάρμακο και άρα τα τεράστια ποσά του clawback, που πλέον δεν έχουμε λόγια να τα χαρακτηρίσουμε. [...] Τα στοιχεία τόσο του 2019 όσο και οι εκτιμήσεις του 2020 είναι εκτός πραγματικότητας, αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμες επιχειρήσεις». Ακόμη, ο Δ. Γιαννακόπουλος επισήμανε πως «θα πρέπει το clawback να κατανέμεται δικαιότερα, ώστε να επιβαρύνονται αναλογικά τα σκευάσματα για την αύξηση της δαπάνης που προκαλούν. Στην ίδια κατεύθυνση, η επιτάχυνση του έργου της επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών για καινοτόμες θεραπείες, στο παράδειγμα της Ηπατίτιδας C και των ανοσοσφαιρινών».

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πιθανότατα θα διαμορφώσουν τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Αν και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και προσπάθεια, αυτή η κρίση αναδεικνύει την ανάγκη για αλλαγές στην αγορά του φαρμάκου και αποτελεί ευκαιρία για να προχωρήσουμε», επισήμανε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Συμπλήρωσε πως «η υλοποίηση του μηχανισμού του clawback, στην παρούσα μορφή, εμφανίζεται να θέτει κινδύνους για τη βιομηχανία (επιχειρηματικός κίνδυνος), το ευρύτερο οικοσύστημα (ηθικός κίνδυνος), καθώς και τα δημόσια οικονομικά (δημοσιονομικός κίνδυνος)», ενώ αναφέρθηκε και στους 5 λόγους που καθιστούν αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης:
  • Είναι σταθερή τα τελευταία 4 χρόνια.
  • Είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.
  • Το δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ της χώρας τεκμηριώνουν την ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό.
  • Στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνονται κόστη που αντιστοιχούν σε άλλα κέντρα κόστους (εμβόλια - ανασφάλιστοι).
  • Είναι απαραίτητος ώστε να έρθουν νέα, καινοτόμα φάρμακα στη χώρα.
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων για την υγεία, επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε να τηρείται η συνταγματικότητα και να γίνεται μια αντικειμενική κατανομή πόρων. Πρέπει να μπουν κριτήρια». Υποστήριξε δε ότι «ο τρόπος που πληρώνει αυτή τη στιγμή η φαρμακοβιομηχανία, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός» με βάση την αναλογικότητα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσης για τον εμβολιασμό


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30