Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αναμένει η Π.Ε.Φ.

8/9/2010
«Οι σημαντικές μειώσεις τιμών οδηγούν σε ασφυξία την ελληνική φαρμακοβιομηχανία»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Στο πλαίσιο του νέου Δελτίου Τιμών (4ο/2010), οι νέες τιμές για μια σειρά πρωτότυπων και επώνυμων γενόσημων φαρμάκων ισχύουν από τη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), δηλώνοντας ότι διαπιστώνει με έκπληξη τις τεράστιες μειώσεις των τιμών πολλών παλαιών φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας.

 

Η Π.Ε.Φ. τονίζει ότι η σημαντική μείωση των τιμών πολλών παλαιών και αξιόπιστων φαρμάκων θα οδηγήσει στη ραγδαία υποκατάστασή τους από νεώτερα εισαγόμενα και κατά κανόνα ακριβότερα φάρμακα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

 

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή εκτιμά ότι διαμορφώνει συνθήκες ασφυξίας για τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητά τους και αποτελεί ευθεία απειλή για τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

 

Το σύστημα τιμολόγησης βασίζεται στη σύγκριση των τιμών των φαρμάκων που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορίζει ως τιμή του φαρμάκου στη χώρα μας, τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών. Εντούτοις η σύγκριση τιμών, που ισχύουν σε χώρες όπου εφαρμόζονται εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους συστήματα συνταγογράφησης και ασφαλιστικής αποζημίωσης, συνεπάγεται σημαντικές στρεβλώσεις. Από την Π.Ε.Φ. επισημαίνεται ότι στις χώρες αυτές εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες ολοκληρωμένα συστήματα φαρμακευτικής πολιτικής που συνδυάζουν χαμηλές τιμές με ουσιαστικά κίνητρα για την προτίμηση των φθηνότερων φαρμάκων, επιτυγχάνοντας τον έλεγχο της κατανάλωσης.

 

Η αντιμετώπιση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο όνομα της ανάγκης συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι απόλυτα άδικη, σημειώνει η Π.Ε.Φ., αν αναλογιστεί κανείς ότι τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα αφορούν μόλις στο 17% της φαρμακευτικής δαπάνης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικείμενο νέο Δελτίο, οι τιμές πολλών φαρμάκων ελληνικής παραγωγής μειώνονται δραματικά και δυσανάλογα σε σχέση με τις τιμές ακριβότερων εισαγόμενων φαρμάκων που βρίσκονται στις ίδιες θεραπευτικές κατηγορίες.

 

Η εξέλιξη αυτή, προσθέτει, οδηγεί στην δραματική συρρίκνωση ενός τομέα της οικονομικής ζωής της χώρας που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις, διενεργώντας εξαγωγές σε πάνω από 60 χώρες, δημιουργώντας και διατηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, κατοχυρώνοντας σημαντική ελληνική τεχνογνωσία, κάτι που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα.

 

Επισημαίνει επίσης ότι «πουθενά στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει φαρμακευτική πολιτική χωρίς μηχανογράφηση, ανάλυση της δαπάνης, εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κίνητρα για τη χρήση των φθηνότερων φαρμάκων. Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε ότι ο στόχος της μείωσης και σταθεροποίησης της δαπάνης είναι αδύνατο να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω της μείωσης των τιμών. Η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων ετών επιβεβαιώνει απόλυτα τη θέση μας αυτή».

 

Η Π.Ε.Φ. ζητά τέλος διορθωτικές ενέργειες που θα επιτρέψουν στα φθηνότερα φάρμακα να παραμείνουν στο σύστημα και να μην αποσυρθούν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025






Σχετικά άρθρα

Τα φάρμακα που φέρνουν έσοδα
Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Όμιλος VOYATZOGLOU: Έργο Micro-Picking για σύγχρονο κέντρο διανομής φαρμακαποθήκης
Προετοιμάζει 1000 παραγγελίες/ώρα, με μεγάλη ακρίβεια
BAUSCH + LOMB Hellas: Στην 5η  θέση των  Best Workplaces™ 2024
Και στη 2η θέση των Best Workplaces™ For Women 2024
Νέα διοικητική δομή στη Γρ. Σαράντης
Ο Κυριάκος Σαράντης εκλέχτηκε πρόεδρος και ο Γιάννης Μπούρας ανέλαβε CEO