Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αυξήθηκε εν μία νυκτί η συμμετοχή των ασθενών σε πολλά φάρμακα

30/9/2022 8:06:02 μμ
Οι πολίτες δεν αντέχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις, δηλώνουν οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με ανακοίνωσή του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας ενημερώνει τους ασθενείς ότι από σήμερα ισχύουν νέες ασφαλιστικές τιμές που οδηγούν σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις συνολικές συμμετοχές των φαρμάκων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πάνος Ζαρογουλίδης, μιλώντας στο f.daily, εξήγησε ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, στο οποίο λογικά θα γίνει αναπροσαρμογή των λιανικών τιμών προς τα κάτω, ώστε η διαφορά μεταξύ αυτών και των ασφαλιστικών τιμών (των ποσών δηλαδή που αποζημιώνει η πολιτεία) να μην είναι μεγάλη. Προκύπτει όμως αυτό το μεσοδιάστημα, κατά το οποίο η συνεισφορά του κράτους στις τιμές πολλών φαρμάκων μειώνεται σημαντικά, συνεπώς αυξάνεται η συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς για τα ίδια φάρμακα. Διευκρινίζει δε ότι αυτό το μεσοδιάστημα προκύπτει συχνά, εκτιμά όμως ο Π. Ζαρογουλίδης πως οι διαφορές σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ μεγάλες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «έχω ασθενή που για τα ίδια φάρμακα μέχρι χθες πλήρωνε 14 ευρώ και σήμερα θα κληθεί να πληρώσει 25 ευρώ. Προφανώς αυτό δεν ισχύει για όλα τα φάρμακα, είναι ενδεικτικό. Ωστόσο οι ασθενείς πάντα αντιδρούν με τις αυξήσεις και πόσο μάλλον σήμερα που ένα 10άρικο "πονάει" ακόμα πιο πολύ, με τον πληθωρισμό 12% και την ενεργειακή κρίση να αποψιλώνει το εισόδημα του πληθυσμού». Ο Φ.Σ. Πέλλας θέλει να περάσει το μήνυμα στο κοινό ότι οι φαρμακοποιοί δεν ευθύνονται για αυτές τις αυξήσεις και είναι θέμα υπουργείου. Το πότε θα βγει το νέο Δελτίο Τιμών που θα εξισορροπεί ενδεχομένως την κατάσταση είναι άγνωστο, καθώς ακόμα δεν έχει αποσταλεί στο υπουργείο η σχετική λίστα με τις προτεινόμενες τιμές.

«Είμαστε 100% με το μέρος των ασθενών», δηλώνει και ο Φ.Σ. Λάρισας
Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα σήμερα και η διοίκηση του Φ.Σ. Λάρισας, θέλοντας να «προλάβει» τυχόν αντιδράσεις και παράπονα από τους πολίτες.
Επισημαίνει λοιπόν ότι οι συμμετοχές των φαρμάκων σε καμία περίπτωση δεν καθορίζονται από τα φαρμακεία, αλλά αυτόματα από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Βασίζονται δε σε νόμους και διατάξεις του υπουργείου Υγείας, με τις σχετικές ενημερώσεις να «έρχονται» στα φαρμακεία αυτόματα. «Για την αναστάτωση που προκλήθηκε με την αύξηση της συμμετοχής σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε 100% με το μέρος του ασθενή που δεν αντέχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση», δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της Λάρισας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό