Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Αυτοσχέδια σιδεράκια για τα δόντια... προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς

16/11/2018 9:33:10 πμ
Το ξεκίνησαν έφηβοι στην Αμερική!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, για μια νέα, ανησυχητική μόδα που σαρώνει τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την... αυτοσχέδια οδοντιατρική και ορθοδοντική, η οποία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, ιδίως ανάμεσα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.


Μια απλή αναζήτηση στο YouTube αποκαλύπτει δεκάδες βίντεο με εφήβους που δημιουργούν τα δικά τους, ψεύτικα σιδεράκια. Δυστυχώς, το καθένα έχει από μερικές χιλιάδες έως και εκατομμύρια views, με τους δημιουργούς τους να επαίρονται ότι «είμαι ενθουσιασμένη! Έφτιαξα τα δικά μου σιδεράκια!» ή «τελικά, είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις σιδεράκια».

Κάτι που είναι εύκολο, όμως, δεν καθίσταται αυτομάτως ασφαλές. Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί οδοντίατροι και ορθοδοντικοί τρέχουν και δεν φτάνουν για να διορθώσουν τις βλάβες που προκαλούν τα «σιδεράκια» και οι υπόλοιποι μηχανισμοί-μαϊμού.


Μάλιστα, η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) άρχισε από τα τέλη του Αυγούστου να ενημερώνει το κοινό με διαφημιστικές καταχωρήσεις ότι πρέπει να αποφεύγει την Do-It-Yourself (DIY) Οδοντιατρική, διότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την στοματική υγεία.


Ανάλογες προειδοποιήσεις είχε απευθύνει μερικούς μήνες νωρίτερα και η Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών (AAO), τα μέλη της οποίας βλέπουν με αυξανόμενη συχνότητα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αυτοσχέδιοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί.

«Τα δόντια δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία, αλλά όργανα τα οποία στηρίζονται στα οστά των γνάθων και αποτελούνται από δύο τμήματα και τέσσερις ιστούς», λέει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων και γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων (ΕΕΟΝ). «Επιπλέον, συμμετέχουν σε ζωτικές λειτουργίες οι οποίες δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν με την μάσηση και την ομιλία. Πριν λοιπόν σπεύσει κάποιος να κάνει το παραμικρό που θα τα μετακινήσει ή θα αλλάξει κάτι στην ανατομία του στόματος, πραγματικά πρέπει να ξέρει πως λειτουργεί το στόμα, ειδάλλως κινδυνεύει να κάνει μεγάλη ζημιά».


Σύμφωνα με την ADA, η DIY Οδοντιατρική και Ορθοδοντική μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα ούλα, στα οστά της γνάθου, στους συνδέσμους που στηρίζουν τα δόντια ή/και στα ίδια τα δόντια. Αναλόγως, δε, με το οδοντικό πρόβλημα που θα προσπαθήσουν να διορθώσουν οι αυτόκλητοι «οδοντίατροι» και τη φύση της «θεραπείας» που θα κάνουν, υπάρχει περίπτωση να προκληθούν μόνιμες βλάβες στη γνάθο, στον μηχανισμό της μάσησης και στα δόντια καθαυτά. Μερικές φορές, μάλιστα, οι συνέπειες φθάνουν στην απώλεια των δοντιών ή και των ούλων ακόμα.


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι η AAO, το 13% των ορθοδοντικών-μελών της έχουν περιθάλψει ασθενείς οι οποίοι δοκίμασαν να ισιώσουν μόνοι τα δόντια τους, προκαλώντας τους σε μερικές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες βλάβες.

Οι ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει κάθε είδους υλικό για να διορθώσουν την κακή σύγκλειση των δοντιών τους. Λαστιχάκια, οδοντικό νήμα, πετονιές, συνδετήρες, μάσηση... μολυβιών, συνεχής ώθηση με το δάκτυλο και αυτοσχέδιες συσκευές σταθεροποίησης (retainers) ήταν οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι.


Η ειδικός επισημαίνει πως «η μόδα αυτή μπορεί αργά ή γρήγορα να έρθει και στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς όμως το τίμημα που τελικά πληρώνεται είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί».

Το όλο θέμα ανέδειξε προ ημερών σε εκτενές ρεπορτάζ του το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αλλαγές στους εμβολιασμούς κατά του έρπητα ζωστήρα
Αναλαμβάνει Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης στην Αθήνα






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους