Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αυστηρότερα όρια συνταγογράφησης προωθεί το υπουργείο Υγείας

2/5/2018 11:42:39 πμ
Οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία επηρεάζουν και τη συνταγογράφηση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα βήμα πριν από την επιβολή κλειστών προϋπολογισμών και ανά θεραπευτική κατηγορία, πέρα από το όριο που έχει τεθεί στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα 1,94 δισ. ευρώ φέτος, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.

Ένα μέτρο που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένεται να κάνει ακόμη πιο περιοριστικό το περιβάλλον του φαρμάκου και εντονότερο τον έλεγχο του κόστους, καθώς θα επηρεάσει και τη συνταγογράφηση των γιατρών, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Πρόκειται για μια παρέμβαση που έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τι σημαίνει πρακτικά η καθιέρωση πλαφόν και ανά κατηγορία: Μαζί με τις υπερβάσεις στο κονδύλι του φαρμάκου που καλύπτουν οι φαρμακευτικές,θα υπάρχει και εξειδικευμένη κατανομή του claw back, δηλαδή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής κάθε φορά που καταγράφεται υπέρβαση σε θεραπευτικές κατηγορίες (π.χ. για διαβήτη ή υπέρταση). Παράλληλα θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά τα όρια για τους γιατρούς που συνταγογραφούν, ώστε να μην ξεπερνούν το όριο που θα θέσει το υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα προ των πυλών βρίσκονται και επιπλέον μέτρα για την περιστολή των δαπανών, όπως η περαιτέρω ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τα μητρώα ασθενών, ενώ σε εφαρμογή μπαίνει μέσα στο καλοκαίρι ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας, με επιτροπές του υπουργείου Υγείας που θα κρίνουν τόσο το εάν μια νέα θεραπεία θα αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και τι τιμή θα λάβει.

Φορείς από τον κλάδο του φαρμάκου σημειώνουν στο Capital.gr πως είναι μεν απαραίτητος ο έλεγχος των συνταγών, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις υπερβάσεις που καταγράφονται στον προϋπολογισμό (κάθε μήνα γράφονται κατά μέσο όρο 6,5 εκατ. συνταγές), εμφανίζονται εντούτοις επιφυλακτικοί για τους νέους περιορισμούς, δεδομένου πως ήδη το συνολικό όριο στο κονδύλι είναι πολύ χαμηλό. Όπως σημειώνουν, ο επιμερισμός του ούτως ή άλλως ανεπαρκούς κλειστού προϋπολογισμού σε μικρότερους προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης πόρων, αντιθέτως το συντηρεί και το μεγεθύνει.


Τα στοιχεία για την πορεία της δαπάνης φαρμάκου το πρώτο τρίμηνο είναι ενδεικτικά. Ήδη υπάρχει υπέρβαση κατά 150 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν 105 εκατ. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το claw back του 2017 έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ,όταν το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Ταυτόχρονα το rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) ανήλθε σε 415 εκατ. τη χρονιά που πέρασε, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ. Συνολικά η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό