Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αξιοποίηση των bid data στην αξιολόγηση φαρμάκων

15/2/2019 4:03:21 μμ
Συστάσεις από τον ΕΜΑ για τη συνετή χρήση αυτών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δημοσίευσε σήμερα συστάσεις για την αξιοποίηση των Big Data («Μεγάλα δεδομένα») στην αξιολόγηση και την εποπτεία των φαρμάκων από τις ρυθμιστικές αρχές.


Η σχετική έκθεση δίνει ένα ορισμό των big data και αναζητά τι πρέπει να ληφθεί υπόψη για να γίνει συνετή χρήση αυτών.


Τα Big data κατά τον ΕΜΑ ορίζονται ως «εξαιρετικά μεγάλες βάσεις δεδομένων, τα οποία μπορεί να είναι περίπλοκα, πολυδιάστατα, χωρίς δομή και ετερογενή. Συσσωρεύονται γρήγορα και μπορούν να αναλυθούν σε υπολογιστή για να αποκαλύψουν πρότυπα, τάσεις και συσχετίσεις. Τα μεγάλα δεδομένα απαιτούν προηγμένες ή εξειδικευμένες μεθόδους για να δώσουν απαντήσεις στο πλαίσιο αξιόπιστων περιορισμών».


Η ειδική ομάδα εργασίας, που συστάθηκε για τη σύνταξη της έκθεσης, αποτελείται από εμπειρογνώμονες από 14 εθνικές αρχές και από τον EMA, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη ανάπτυξη των «μεγάλων δεδομένων», τις πηγές και τις κύριες μορφές τους, τις μεθόδους επεξεργασίας και ανάλυσής τους και την τρέχουσα εμπειρία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρεσβεύει ο ΕΜΑ, ότι ο μεγάλος όγκος πληροφοριών που παράγονται καθημερινά από κινητές/φορητές συσκευές, ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλινικές δοκιμές ή αυθόρμητες αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται από τις ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να αξιολογούν ένα φάρμακο μετά την κυκλοφορία του.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους