Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ατόνησαν οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος

15/11/2021 9:42:25 μμ
Την επιτάχυνσή τους ζητά ο ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Να επιταχυνθούν οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί στον πληθυσμό το αμέσως προσεχές διάστημα ζήτησε το ΔΣ του ΠΦΣ από τους πολίτες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στη χώρα μας παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας αλλά και όλων των λειτουργών υγείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός φέτος προχωρά με αργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια.

Σημειώνεται πως την αμέσως προηγουμένη περίοδο (από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι το Δεκέμβριο του 2020) οι φαρμακοποιοί διεξήγαγαν το μεγαλύτερο μέχρι τότε μαζικό αντιγριπικό εμβολιασμό από συστάσεως ελληνικού κράτους με 3,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς περίπου.

Στην κοινή διαδικτυακή συνέντευξη του προέδρου του ΠΦΣ, Α. Βαλτά με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη τονίστηκε πως η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα τον προηγούμενο χρόνο καθώς καταλυτική υπήρξε η επίδραση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κ.λπ.), τα οποία τηρήθηκαν για την αποτροπή της νόσου Covid-19.

Όμως ο εκμηδενισμός των κρουσμάτων γρίπης οφείλεται κυρίως στο γιγάντιο πρόγραμμα εμβολιασμού με τους πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά της γρίπης, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε κατά κύριο λόγο από τα φαρμακεία της κοινότητας σε όλη την ελληνική επικράτεια. Με δεδομένο όμως ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα με το εμβόλιο του κορονοϊού και σε κάθε μπράτσο ένα εμβόλιο. Μικρή σημασία έχει η χρονικότητα, πιο θα γίνει πρώτο και πιο δεύτερο, ούτε σε ποια χρονική απόσταση μεσολαβεί το ένα από το άλλο εμβόλιο. Ο ιός της γρίπης αυξάνει τη βαρύτητα της λοίμωξης από τον κορονοϊό και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, περιορίζει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας σε καιρό πανδημίας του κορονοϊού ενώ κάποια αντισώματα από το εμβόλιο της γρίπης προσφέρουν μια μικρή προστασία και κατά του κορονοϊού, όπως είπε.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για τρίτη συνεχή χρονιά, πέραν όλων των δράσεων του, προχώρησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού με ένα νέο κοινωνικό σποτ με κεντρικό θέμα «Μην αμελείς ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές».

Δείτε το σποτ στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=u2ZQ4psFUEM

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντο με αφορμή την ανακοίνωση της ΔηΕΦ
Μετά από επικοινωνία του Απ. Βαλτά με τον Αλ. Βαρβέρη






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο