Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Ατμοσφαιρική ρύπανση: Προστατεύουν τα ιχθυέλαια το δέρμα;

15/4/2021 3:51:44 μμ
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σοβαρά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου έχουν προκαλέσει οι ατμοσφαιρικοί ρύποι τις τελευταίες δεκαετίες με την παγκόσμια εξάπλωση της εκβιομηχάνισης.
Μεταξύ των ουσιών που ενοχοποιούνται είναι και το PM2,5, ένα μικρό σωματιδιακό υλικό, του οποίου η διάμετρος είναι μικρότερη από 2,5μm. Ως βασικό συστατικό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το PM2,5 απειλεί το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, αλλά και το δέρμα

Πώς επιδρά η ατμοσφαιρική ρύπανση το δέρμα

Η έκθεση State of Global Air 2019 που δημοσιεύτηκε από το Health Effects Institute των ΗΠΑ έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο πέμπτος κύριος παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας παγκοσμίως.
Αποδεδειγμένη από πολλές μελέτες είναι και η αρνητική επίδρασή της σε διάφορες δερματικές παθήσεις. Tο δέρμα, λόγω της θέσης του, δρα ως βιολογική ασπίδα έναντι των ατμοσφαιρικών ρύπων και η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υψηλά επίπεδα αερομεταφερόμενων PM2,5 έχει αποδειχθεί ότι έχει βαθιές δυσμενείς επιπτώσεις στον δερματικό ιστό, κυρίως γήρανση του δέρματος, σχηματισμό ρυτίδων και αλλαγές στη μελάγχρωση. Επιπλέον, δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, προκαλούνται και επιδεινώνονται από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Η έρευνα έχει καταδείξει ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αλλεργικής δερματίτιδας και του εκζέματος στα παιδιά και ότι προάγουν τις φλεγμονώδεις διαταραχές, την ανδρογενετική αλωπεκία και τους καρκίνους του δέρματος.

Επιτακτική η ανάγκη προστασίας του δέρματος

Κινέζοι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν την πιθανή προστασία των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου από την έκθεση του δέρματος σε PM2,5, έχοντας ως δεδομένη τη θετική επίδρασή τους στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα προηγούμενης εργασίας τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 65 υγιείς φοιτητές, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίου είτε εικονικό φάρμακο (ηλιέλαιο-σπορέλαιο) για μια περίοδο 4 μηνών. Διαπίστωσαν ότι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου η έκθεση σε PM2,5 συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένα επίπεδα ενός δείκτη φλεγμονής (ιντερλευκίνης - 1 άλφα) και ενός δείκτη οξειδωτικής απόκρισης στο στρες (καρβονυλική πρωτεΐνη), ενώ αυτές οι συσχετίσεις ήταν μειωμένες ή είχαν αντιστραφεί στην ομάδα που έλαβε συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Τα ευρήματα έδειξαν δηλαδή ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες φλεγμονής του δέρματος και την οξειδωτική αντίδραση στο στρες στη βραχυπρόθεσμη έκθεση σε PM2, 5 και επομένως μπορεί να χρησιμεύσουν ως ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία της υγείας του δέρματος από την έκθεση σε αυτά τα μικροσωματίδια.

Σημειώνεται πως το ιχθυέλαιο, το οποίο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα διατροφής και αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, τότε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα μπορούσε να προστατευτεί με ένα απλό και οικονομικό τρόπο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υποστηρίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς
Με στόχο την αύξηση των πωλήσεων μέσω των φαρμακείων






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους