Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


'Ασκηση επί χάρτου για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων Γρίπης των Πτηνών Η5Ν1 σε ανθρώπους

7/7/2024 11:58:28 μμ
Εξετάστηκε η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου αντιμετώπισης και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Γρίπη των Πτηνών H5N1 είναι διαδεδομένη σε άγρια πτηνά και φαίνεται ότι προκαλεί επιδημίες σε πουλερικά παγκοσμίως. Πρόσφατα, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ, με μέχρι στιγμής τρία κρούσματα σε εργαζομένους σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. 


Παρόλο που ο τρέχων κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, οι αρχές δημόσιας υγείας παρακολουθούν την κατάσταση προσεκτικά και λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους για έγκαιρη ανίχνευση και απόκριση σε περίπτωση κρουσμάτων σε ανθρώπους. Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει αναφερθεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής, ωστόσο η ύπαρξη κρουσμάτων σε θηλαστικά αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στο μέλλον.


Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε από τον ΕΟΔΥ σχέδιο δράσης για τη Γρίπη των Πτηνών Η5Ν1, προκειμένου να προκαθορισθούν οι ενέργειες που θα γίνουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος Γρίπης των Πτηνών σε άνθρωπο με στόχο τη βέλτιστη αντιμετώπιση του ασθενούς, την ελαχιστοποίηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα και στον χώρο του νοσοκομείου και τέλος την ασφάλεια του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που θα διαχειριστεί το κρούσμα. 


Τα αποτελέσματα της άσκησης επί χάρτου θα χρησιμοποιηθούν για την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης και θα θέσουν το πλαίσιο για την ανάληψη και άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών τόσο σχετικά με τη Γρίπη των Πτηνών H5N1 όσο και σχετικά με άλλους πιθανούς αναδυόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

H Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» διοργάνωσε σχετική ημερίδα
Πρόκειται για τη λεγόμενη γρίπη των πτηνών






Σχετικά άρθρα

Νέες θεραπευτικές λύσεις της Bayer για την καρδιακή ανεπάρκεια
Παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας ESC 2025
Μελετώνται οι θεραπευτικές προοπτικές άλλων ενώσεων κάνναβης
Μετά τις THC και CBD, έρχονται οι CBG and CBG-A
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη
Ο 1ος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες στην Ελλάδα
Μπορεί μια αναπνευστική λοίμωξη να ενεργοποιήσει τα καρκινικά κύτταρα;
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την COVID-19, την γρίπη και τον κίνδυνο μετάστασης