Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

5ο Συνέδριο ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα
Αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακοποιών μετά την πανδημία
ΠΣΒΑΚ: Ποιοτικούς στόχους βιωσιμότητας θέτουν οι εταιρείες καλλυντικών
Σύμφωνα με έρευνα από το Γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών IKW

Αρχές του χρόνου αναμένονται οι πρώτες αξιολογήσεις φαρμάκων

14/12/2018 2:49:01 μμ
Καθοριστικός ο ρόλος που θα έχουν πλέον στην Ελλάδα οι κλινικές μελέτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ρόλο κλειδί μπορούν να έχουν τη νέα χρονιά οι κλινικές έρευνες τόσο ως πηγή εσόδων όσο και ως πύλη πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Οι κλινικές έρευνες μπορούν επίσης να προσφέρουν πολλά τόσο στην αξιολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων όσο και στην απομείωση του clawback, όπως προέκυψε στο πλαίσιο του Clinical Research Conference 2018 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.


Συγκεκριμένα, κριτήριο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση φαρμάκων θα αποτελεί η διενέργεια κλινικών ερευνών στην Ελλάδα από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής ΗΤΑ, Δημήτρης Κούβελας. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτή η αλλαγή, που απαιτεί και σχετική θεσμοθέτηση, θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του μελλοντικού Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, παράλληλα, υποστήριξε πως μέσα στον Ιανουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες αξιολογήσεις φαρμάκων στο πλαίσιο της Επιτροπής HTA, εντός του χρονικού ορίου των πρώτων 100 ημερών.


Σύμφωνα με συγκριτική μελέτη της IQVIA μεταξύ 7 χωρών, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο, σήμερα επενδύονται στην κλινική έρευνα 4 ευρώ ανά Έλληνα, με στόχο να φθάσουμε τα 49 ευρώ. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1%, οι θέσεις εργασίας κατά 23.000 και τα φορολογικά έσοδα κατά 270 εκατ. ευρώ. Όπως επεσήμανε ο Σπύρος Αλεξανδράτος, Επικεφαλής Συμβουλευτικής Διεύθυνσης της IQVIA Ελλάδας, για κάθε 10 εκατ. ευρώ που επενδύονται στον τομέα, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 22 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται 436 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την μελέτη, οι χρόνοι έγκρισης και η σύνδεση επένδυσης σε κλινικές μελέτες με τα clawback, αποτελούν τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σαν χώρα προκειμένου να δώσουμε ώθηση στο R&D.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε γυναίκες με πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να επιτραπεί η χορήγησή τους
Θεοδώρου Ευάγγελος, MSc, Επιμελητής Ρευματολογικης Κλινικής 251 Γενικό Νοσοκομειο Αεροπορίας


Σχετικά άρθρα

ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού
Έτοιμη η εφαρμογή COVID FREE GR
Για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων
Έως 01/09 θα πρέπει να έχουν κάνει την 1η δόση έναντι της Covid-19
Πώς θα οχυρωθούμε έναντι της COVID-19
Ο ΣΦΕΕ καταθέτει τις προτάσεις του