Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Αποκλειστικό: Έρχεται νέα διευρυμένη λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών

28/7/2022 3:17:51 πμ
Η ανακοίνωση έγινε χθες σε ευρεία σύσκεψη για τις ελλείψεις φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το τεράστιο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, το οποίο έχει γιγαντωθεί τους τελευταίους μήνες, ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 26/7 στο υπουργείο Υγείας, παρουσία Θ. Πλεύρη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του f.daily, o υπουργός ανακοίνωσε πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιευτεί νέος, διευρυμένος πίνακας φαρμάκων για τα οποία θα απαγορεύεται το παράλληλο εμπόριο (εξαγωγές) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πέραν του 3μήνου και του 6μήνου που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον στον εν λόγω πίνακα θα υπάρχουν πολλά περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία σήμερα είναι ελλειπτικά. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση του υπουργείου είναι ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με μία δέσμη μέτρων που θα δημιουργήσουν «στεγανά» σε ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εξής: • από τον ΕΟΦ, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος-Αναστάσιος Γκάσιος • από τον ΣΦΕΕ, ο πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο αντιπρόεδρος Ζαχαρίας Ραγκούσης • από την ΠΕΦ, ο πρόεδρος Θεόδωρος Τρύφων και ο εντεταλμένος σύμβουλος Βασίλης Πενταφράγκας • από την ΟΣΦΕ, ο πρόεδρος Βασίλης Μπιρλιράκης και ο γ. γραμματέας Λευτέρης Μαρίνος • από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων, η πρόεδρος Ειρήνη Μαρκάκη και ο γ.γραμματέας Θεόδωρος Σκυλακάκης • από τον ΠΦΣ, ο πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς.

Μέρος των συμμετεχόντων διαπίστωσε πως το πρόβλημα των συνεχών ελλείψεων φαρμάκων αποδίδεται κυρίως στο παράλληλο εμπόριο, με τον Απόστολο Βαλτά και τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ να συμφωνούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι μέτρα περιορισμού αυτής της τακτικής θα εξομάλυναν την ελληνική αγορά, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι για όποια σκευάσματα εντάχθηκαν σε λίστα απαγόρευσης αργά ή γρήγορα αποκαταστάθηκε η διακίνησή τους στην Ελλάδα. Θέση του ΠΦΣ είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει Επιτροπή για τον έλεγχο των ελλείψεων και των παράλληλων εξαγωγών, αλλά και για τον έλεγχο της λειτουργίας των φαρμακαποθηκών.

Από την πλευρά της η ΟΣΦΕ εξέφρασε την άποψη πως οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν ένα σύνθετο πρόβλημα, πως μια μονομερής αντιμετώπιση θα συσκοτίσει το πρόβλημα παρά θα συμβάλλει στην αντιμετώπισή του και για το λόγο αυτό κατέθεσε κείμενο 16 προτάσεων με παρεμβάσεις-μέτρα που πρέπει να γίνουν στο σύνολο της φαρμακευτικής αλυσίδας (υπενθυμίζουμε τη θεματική ιστοσελίδα της ΟΣΦΕ στην οποία έχει δημοσιεύσει τις εν λόγω προτάσεις). 

Όσο για το Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων, ανέδειξε και μια διαφορετική πτυχή του θέματος, σημειώνοντας ότι ακόμα και τα φαρμακεία αποτελούν μέρος του προβλήματος, αφού οι ίδιοι έχουν διαπιστώσει ότι φαρμακοποιοί προχωρούν σε παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή