Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Από την 1/5/2009 για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ισχύ η απόφαση για τα «φάρμακα υψηλού κόστους»

23/3/2009
Ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από το υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι η ισχύς του νέου τρόπου χορήγησης των «φαρμάκων υψηλού κόστους» αρχίζει την 1η Μαΐου 2009, για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και για τον ΟΠΑΔ:


«Υπ. Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
Αθήνα, 12/03/2009
Αρ. Πρωτ.: Φ. 42000/5830/558

 

ΘΕΜΑ: Κατάλογος χορηγούμενων φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 του ν.3457/06.

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγκυκλίων, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ως γνωστό, η έναρξη ισχύος της παραπάνω κ.υ.α. έχει μεταφερθεί για την 1/4/2009 και οι ασφαλισμένοι των φορέων μας προμηθεύονται τα εν λόγω ιδιοσκευάσματα σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς.

Σύμφωνα με τον αριθ. ΔΥΓ(α)/οικ.30423/4-3-2009 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, αντίγραφο του οποίου επισυνάπτεται, η διάθεση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που αναφέρονται στην κ.υ.α. αριθ. ΔΥΓ3α/ΓΠ 151509/19/12/2008 (Β,2717/31/12/08), γίνεται κανονικά από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή χορήγηση των φαρμάκων αυτών στους δικαιούχους ασφαλισμένους, επισημαίνεται ότι οφείλουν τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων να προγραμματίζουν και να διαθέτουν ικανή επάρκεια των φαρμάκων που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κ.υ.α.

 

Κατά το μέρος που αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, αυτά θα τα διαθέτουν με το προϊσχύον της απόφασης καθεστώς έως και την 1/5/2009, μεταβατικό στάδιο ικανό για να ληφθούν οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα και για τον καθορισμό τυχόν αναγκαίων ειδικότερων όρων και διαδικασιών.

 

Με δεδομένο πλέον ότι τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων εφαρμόζουν την εν λόγω κ.υ.α. και οι προϊσχύουσες κ.υ.α. έχουν καταργηθεί, παρατηρήθηκε πρόβλημα στη χορήγηση ιδιοσκευασμάτων, που δεν περιέχονται στην νέα κ.υ.α. (31 ιδιοσκευάσματα). Τα εν λόγω ιδιοσκευάσματα, ως γνωστό, οι ασφαλισμένοι τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εάν αδυνατούσε το φαρμακείο του κρατικού νοσοκομείου να τους τα χορηγήσει και έθετε επί της συνταγής την ένδειξη “Στερούμεθα”. Το καθεστώς, όμως, αυτό δεν εφαρμόζεται, όπως προαναφέρθηκε, από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να τα προμηθευτούν, ούτε από τα κρατικά νοσοκομεία αλλά, ούτε από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αφού δεν υπάρχει πλέον η ένδειξη αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προϊσχύουσες αποφάσεις.

Προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους ασφαλισμένους κατά την διαδικασία προμήθειας των εν λόγω ιδιοσκευασμάτων και για την ομαλή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, κρίνεται σκόπιμο να εναρμονιστούν οι Υπηρεσίες μας με τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας. Άλλωστε, όλο το θέμα ανάγεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο, αφενός είναι ο συντάκτης της εξουσιοδοτικής διάταξης του ν.3457/06 (άρθρο 9) αφετέρου κατάρτισε, σε συνεργασία φυσικά με τον Ε.Ο.Φ., το συγκεκριμένο κατάλογο των ιδιοσκευασμάτων.

Ήδη, έχει υποβληθεί και εκκρεμεί στο Σ.τ.Ε. αίτηση αναστολής και ακύρωσης από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και ακύρωσης της εν λόγω κ.υ.α. από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (δικάσιμος 4 Μαΐου 2010).

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να εξοφλούν συνταγές που περιέχουν ιδιοσκευάσματα, που δεν περιλαμβάνονται στην νέα κ.υ.α. χωρίς να είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή εκ μέρους του φαρμακείου του κρατικού νοσοκομείου της ένδειξης “Στερούμεθα”, αφού, όπως προαναφέρθηκε, οι κ.υ.α. που προέβλεπαν αυτό τον τρόπο προμήθειας των αναφερόμενων σε αυτές φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, έχει ήδη καταργηθεί.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών, υγειονομικών και διοικητικών.

 

Ο Γεν. Γραμματέας
Δημ. Μαμμωνάς».


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προσφέρει μηνιαίες αποδοχές με 14 ημέρες εργασίας κατά μέσο όρο
Για την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμάκων προστιθέμενης αξίας


Σχετικά άρθρα

RESP-8: Ένα πολύτιμο εργαλείο για τους φαρμακοποιούς ώστε να αξιολογούν τις αναπνευστικές λοιμώξεις
Αναπτύχθηκε από τον Λευτέρη Τεπερικίδη, φαρμακοποιό και μέλος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Φ.Σ. Αττικής: Ενημέρωση για συχνά λάθη στην εκτέλεση συνταγών
Σχετικά με τα ΦΥΚ και τα εμβόλια απευαισθητοποίησης
Οι φαρμακοποιοί ζητούν να θεσπιστεί ο ρόλος τους στην ΠΦΥ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ΕΑΠ
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ΟΣΦΕ για την ιστορία των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών
Ολοκληρώνεται η έρευνα στον Βόλο και ξεκίνησαν οι επαφές και με άλλους Θεσσαλικούς Συνεταιρισμούς