Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Από τη σκοπιά του φαρμακοποιού

19/11/2007
Αντιμετωπίζοντας την ασθενή με λοίμωξη του γεννητικού συστήματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
από τον
Μανώλη Μιτάκη, φαρμακοποιό

Προσοχή!

• Να έχετε κατά νου ότι η υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών οδηγεί σε µυκητιάσεις. Θα πρέπει να αποθαρρύνετε τις ασθενείς, και ιδιαίτερα τις εφήβους, να λαµβάνουν αντιβίωση χωρίς να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση.
• Συµβουλέψτε την ασθενή να µη χρησιµοποιήσει τοπικά καµία φαρµακευτική ουσία, 24 ώρες πριν από την υποβολή της σε τεστ Παπανικολάου, καθώς και να µην κάνει ντους. Υπάρχει κίνδυνος λανθασµένων αποτελεσµάτων.
• Να έχετε κατά νου ότι τα αντιµυκητιασικά της οµάδας των αζολών µπορεί να ελαττώσουν τη δράση των αντισυλληπτικών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συστήσετε στην ασθενή να χρησιµοποιεί προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της επαφής, ακόµη και αν ο σύντροφός της είναι σταθερός
.

Η νόσος

Με την είσοδο της γυναίκας στην αναπαραγωγική περίοδο αυξάνονται οι κίνδυνοι λοίµωξης του γεννητικού της συστήµατος. Οι κίνδυνοι εµφάνισης σεξουαλικώς µεταδιδόµενων νοσηµάτων είναι ανάλογοι των προφυλάξεων που παίρνονται κατά τη διάρκεια της επαφής και σαφώς συνυφασµένοι µε τον αριθµό των επαφών και τη συχνότητα της αλλαγής συντρόφων.
Κατά κανόνα οι λοιµώξεις αυτές διακρίνονται σε:
• Λοιµώξεις από µύκητες (π.χ. candida).
• Λοιµώξεις από βακτηρίδια (π.χ. τριχοµονάδες, αιµόφιλος του κόλπου, E.coli).
• Λοιµώξεις από ιούς (π.χ. ο ιός του κονδυλώµατος, ο ιός του έρπητα, ο ιός του ΑIDS, ο ιός της ηπατίτιδας).

 

Ο ασθενής

Είναι γυναίκα.
Και το γεγονός αυτό επηρεάζει τεράστια το εάν θα αποφασίσει να επισκεφθεί ή όχι έναν άνδρα φαρµακοποιό µε στόχο να του αναφέρει το πρόβληµά της και να ζητήσει συµβουλές. Θα πρέπει να την πείσει να τον εµπιστεύεται έχοντας καταφέρει (όπως και η γυναίκα συνάδελφος) να επικοινωνήσει σωστά.
Διακρίνονται δύο υποκατηγορίες ως προς την ηλικία:
Οι έφηβοι, καθώς και οι γυναίκες της µετεφηβικής ηλικίας (16-21). Πρόκειται για γυναίκες που «δε γνωρίζουν καλά το σώµα τους». Κατά συνέπεια δεν είναι σε θέση πάντα να διακρίνουν κάτι το παθολογικό, όπως µια αλλαγή στην οσµή των υγρών του κόλπου ή το χρώµα τους. Επίσης λαµβάνουν λιγότερες προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή, ιδίως το καλοκαίρι που είναι περίοδος χαλάρωσης.
Οι γυναίκες άνω των 35. Γνωρίζουν πολύ καλά το σώµα τους, σε βαθµό που καταφεύγουν συχνά στην αυτοδιάγνωση και την αυτοθεραπεία. Έρχονται στο φαρµακείο ζητώντας αντιµυκητιασικά ή αντιµικροβιακά φάρµακα, συχνά χωρίς ιατρική συνταγή.
Πολλές φορές δεν είναι πελάτης του φαρµακείου της γειτονιάς. Λόγω του ότι γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι πάσχει από σεξουαλικώς µεταδιδόµενο νόσηµα, δε θα ήθελε να µαθευτεί δια του φαρµακείου στη γειτονιά ή στους οικείους της. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να προµηθεύεται τα φάρµακα της συνταγής της από άγνωστο φαρµακείο.

Η ενέργεια

Βεβαιωθείτε ότι η ασθενής έχει ενηµερωθεί από τον γιατρό ή είναι εξοικειωµένη µε τον τρόπο χρήσης των φαρµακοτεχνικών µορφών που προορίζονται για κολπική χρήση. Η εκπαίδευση αυτή δε θα πρέπει να γίνεται εκεί που περιµένουν –και εποµένως βλέπουν και ακούν οι επόµενοι πελάτες– και χωρίς λεκτικά υπονοούµενα ή ειρωνική - κριτική στάση του σώµατος.
Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός έχει κάνει σύσταση και στο σύντροφο για λήψη φαρµακευτικής αγωγής. Εάν η ασθενής σάς αποκαλύψει ότι έχει δυσκολία στη συµµόρφωση, προσφερθείτε να τον ενηµερώσετε προσωπικά και εµπιστευτικά.
Βεβαιωθείτε ότι η ασθενής και ο σύντροφός της δε λαµβάνουν φαρµακευτική αγωγή που εµφανίζει αλληλεπιδράσεις µε την αντιµικροβιακή / αντιρετροϊκή αγωγή. Τα αντιµυκητιασικά της οµάδας των αζολών µπορούν να αλληλεπιδράσουν µε αντιπηκτικά, βενζοδιαζεπίνες, βουσπιρόνη, διγοξίνη, ζολπιδέµη, καρβαµαζεπίνη, κινιδίνη, κυκλοσπορίνη, κορτικοστεροειδή, λοσαρτάνη, νισολδιπίνη, ριφαµυκίνες, στατίνες, τακρολίµη, τολτεροδίνη, τρικυκλικά, αντικαταθλιπτικά και φελοδιπίνη.
Κάνετε τις κατάλληλες συστάσεις υγιεινής και προφύλαξης.

Επισήµανση

• Σε περίπτωση που δεν έρχεται η ίδια η ασθενής για την εκτέλεση της συνταγής της, αλλά οποιοδήποτε γνωστό ή άγνωστο σε εσάς πρόσωπο που δηλώνει οικείο της, µην απαντάτε σε ερωτήσεις που σχετίζονται µε το πώς προκλήθηκε η νόσος. Παραβιάζονται τα προσωπικά δεδοµένα του ασθενή.
• Λόγω του απόρρητου της ερωτικής ζωής, αρκετές ασθενείς δεν επιθυµούν να επισκέπτονται τον ίδιο γυναικολόγο µε τη µητέρα τους. Καλό θα ήταν να µπορείτε να συστήσετε έναν καλό γυναικολόγο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα


Σχετικά άρθρα

Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα γίνονται υπερμεταδότες αν νοσούν από Covid-19
Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ
Βουδεσονίδη: Μειώνει την επείγουσα ανάγκη νοσηλείας λόγω Covid-19
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ότι ενδεχομένως να αποτελεί το νέο μας όπλο
Pfizer: Αναπτύσσει νέο χάπι για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2
210 επιστήμονες εργάστηκαν πυρετωδώς τον τελευταίο χρόνο