Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Από σήμερα όλα τα φαρμακεία πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 20:30

13/11/2020 8:03:28 μμ
Επηρεάζεται το ωράριο των διευρυμένων όχι όσων λειτουργούσαν έως τις 20:00
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00 της επόμενης ημέρας, που αποφάσισε η κυβέρνηση και ξεκινά να ισχύει από σήμερα Παρασκευή 13/11, εκδόθηκε και η κοινή υπουργική απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ 72687/12.11.20, σύμφωνα με την οποία όλα τα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακείων πρέπει από σήμερα και στο εξής να είναι υποχρεωτικώς κλειστά μετά τις 20:30.
Πρόκειται για έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της COVID-19 και ισχύει για το σύνολο της Επικράτειας έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6:00. 

Αναφορικά με τα διευρυμένα φαρμακεία, τα οποία στην πλειονότητά τους κλείνουν στις 21:00, αυτά επηρεάζονται από το εν λόγω μέτρο, καθώς θα πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο τους πρόγραμμα. Αυτό διευκρινίζει και ο Ηλίας Δημητρέλλος, νομικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε ανακοίνωση που έβγαλε νωρίτερα σήμερα:
«Συνεπώς, μετά τις 20:30 τις καθημερινές ημέρες, και μετά τις 20:00 το Σάββατο, και μέχρι τις 08:00 την επόμενη ημέρα, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τα φαρμακεία που έχουν οριστεί να εφημερεύουν. Ουδέν άλλο φαρμακείο». 

Διευκρινίσεις για το ωράριο του ΦΣΑ και τα φαρμακεία που λειτουργούν έως τις 20:00

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος χαρακτηρίζει αναμενόμενη την εν λόγω απόφαση, εφόσον ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η απόφαση αυτή προφανώς δεν επηρεάζει όσους φαρμακοποιούς λειτουργούν με το κανονικό ωράριο του Συλλόγου που είναι έως τις 20:00 την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή και δεν συνεπάγεται ότι αυτά τα φαρμακεία θα αρχίσουν να κλείνουν στις 20:30. Εξηγεί δηλαδή ότι «δεν παρέχεται δικαίωμα σε αυτούς που λειτουργούν κανονικό ωράριο ή δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο διευρυμένο να λειτουργήσουν καθημερινά έως τις 8.30. Ο περιορισμός είναι μόνο ως προς τον περιορισμό κλεισίματος».

Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία της Αττικής επέστρεψαν από εχθές στο κανονικό διακεκομμένο ωράριό τους (και όχι στο συνεχές που είχε αποφασιστεί με την έναρξη του lockdown), σύμφωνα με sms που απέστειλε εχθές ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στα μέλη του, δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες.

Το ωράριο, το οποίο είναι σε ισχύ από τις 12/11/2020 είναι: Δευτέρα και Τετάρτη: 8:00-14:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 8:00-14:00 και 17:00-20:00.

Σε προχθεσινή τους τηλεσύσκεψη τα μέλη του ΔΣ του ΦΣΑ αποφάσισαν να αποστείλουν στον Περιφερειάρχη αίτημα για αλλαγή του ωραρίου των φαρμακείων κατά τη διάρκεια του lockdown και αυτό να διαμορφωθεί από τις 9:00-17:00 με παράλληλη κατάργηση όμως της λειτουργίας του ωραρίου των διευρυμένων φαρμακείων που είναι από τις 8:00 έως τις 21:00.

Σημειώνεται πως το ωράριο λειτουργίας των διευρυμένων φαρμακείων απαιτεί ΠΝΠ για να καταργηθεί καθώς αποτελεί ψηφισμένο νόμο. Όμως στην προκειμένη περίπτωση τυχόν λειτουργία διευρυμένων φαρμακείων θα ακύρωνε στην πράξη το λόγο ύπαρξης εφημεριών.

Για αυτό το λόγο οι φαρμακοποιοί απαίτησαν είτε να ισχύσει το διακεκομμένο ωράριο και να κλείνουν στις 20:00 είτε να κλείνουν στις 17:00 στην περίπτωση του συνεχόμενου ωραρίου αλλά να μην υπάρχουν διευρυμένα φαρμακεία που θα κλείνουν στις 21:00.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής δεν έδωσε απάντηση για το κατά πόσο συμφωνεί ή όχι με αυτές τις αποφάσεις και έτσι το ΔΣ του ΦΣΑ αποφάσισε να θέσει σε ισχύ, μέχρι νεοτέρας, το κανονικό ωράριο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου