Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Από σήμερα φτηνά γενόσημα σε 55.000 ανασφάλιστους

17/10/2016 10:05:20 πμ
Τριπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι σε ένα δίμηνο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε 55.000 άτομα ανέρχεται πλέον ο αριθμός των ανασφάλιστων και των μη συμμετεχόντων που δικαιούνται φάρμακα χωρίς κάποια συμμετοχή σύμφωνα με δεδομένα του ΗΔΙΚΑ.


Από τις 13 Αυγούστου έως τις 13 Οκτωβρίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα έχουν εκτελεστεί 100.398 συνταγές με δαπάνη 6.077.288 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.


Από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου ,όταν ο γιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά στους δικαιούχους μια δραστική ουσία θα υπάρχει ένδειξη ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν φάρμακα που δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής θα ξέρει προτού πάει στο φαρμακείο ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ προκειμένου να λάβει την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται.


Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, υπάρχει τριπλασιασμός των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων δικαιούχων στη μηδενική συμμετοχή τους στα φάρμακα ύστερα από την ψήφιση του νόμου 4368/2016.


Στο πλαίσιο της εξίσωσης των δικαιωμάτων ασφαλισμένων- ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και με σκοπό να ενισχυθούν περαιτέρω οι πλέον ευάλωτοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες, θεσπίστηκε το μέτρο «Μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής» το οποίο με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια (ΚΥΑ 25132/4-4-2016) διασφαλίζει την κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής των εν λόγω πολιτών στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και την κατάργηση της εισφοράς του 1 ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ.


Πέρα από την οικονομική ανακούφιση που προσφέρει αυτό το μέτρο, δίνεται και η δυνατότητα οι δικαιούχοι να λαμβάνουν τα φάρμακα τους από ιδιωτικά φαρμακεία όπως οι ασφαλισμένοι και όχι από τα νοσοκομειακά φαρμακεία αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία, ειδικά οι κάτοικοι της επαρχίας λόγω των συχνών μετακινήσεων.


Το υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι η απόφαση για μη συμμετοχή των ανασφαλίστων από την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνεται βάσει των φαρμάκων που η τιμή τους ταυτίζεται με την τιμή αποζημίωσης, (το φθηνότερο γενόσημο),προκειμένου να μην κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να καταβάλλουν έστω και ένα ευρώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος να υπάρχει επάρκεια σε βασικές θεραπείες
Ζητά και την ενίσχυση του κανονισμού για τα κρίσιμα φάρμακα






Σχετικά άρθρα

ΕΦΕΧ: Ζητά τη μετατροπή φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ
Απαιτείται σαφές νομοθετικό πλαίσιο, επισημαίνει ο Σύνδεσμος
Vaccines Europe: Οι εμβολιασμοί να ενσωματωθούν στις στρατηγικές για τους καρδιοπαθείς
Μειώνουν τη νόσηση, τις νοσηλείες και τη θνησιµότητα
Μέση Ανατολή: Ανάγκη να τρέξουν οι αποφάσεις για τα κρίσιμα φάρμακα στην Ε.Ε.
Στόχος να υπάρχει επάρκεια σε βασικές θεραπείες
Αδ. Γεωργιάδης: Στόχος του να παραταθεί το πρόγραμμα της παχυσαρκίας
Σύμφωνα με δηλώσεις του σε εκδήλωση της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-Lilly