Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Απενεχοποίηση της ασπαρτάμης από τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών

5/12/2016 12:04:24 μμ
Η Ένωση υποστηρίζει ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους σε αντίθεση με αμερικανική έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ασπαρτάμη συμβάλλει την απώλεια βάρους στους ανθρώπους, καθώς η κατανάλωσή της οδηγεί σε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη, ισχυρίζεται η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών.


Μετά τη δημοσιοποίηση μιας έρευνας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, σύμφωνα με την οποία η ασπαρτάμη πιθανώς δεν προωθεί την απώλεια βάρους, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών αναλαμβάνει να «υποστηρίξει» τη δημοφιλή γλυκαντική ουσία με τον ισχυρισμό ότι το πόρισμα της εν λόγω έρευνας δεν είναι βάσιμο από πλευράς ανθρώπινης βιολογίας.


Αναλυτικά, η δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism» ισχυρίζεται ότι το προϊόν διάσπασης της ασπαρτάμης, η φαινυλαλανίνη, παρεμβαίνει στη δράση ενός ενζύμου το οποίο έχει φανεί ότι εμπλέκεται στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο, αυτό που οι συγγραφείς παραλείπουν να αναφέρουν στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης είναι ότι η φαινυλαλανίνη είναι στην πραγματικότητα ένα κοινό αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και άλλα προϊόντα διατροφής που καταναλώνουν οι άνθρωποι καθημερινά.


Η ασπαρτάμη είναι ένα μόριο με αρκετά απλή δομή. Αποτελείται από ένα διπεπτίδιο που περιέχει 2 αμινοξέα, το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη. Μετά τη λήψη της από το στόμα, η ασπαρτάμη διασπάται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα στα βασικά της συστατικά και σε μικρή ποσότητα μεθανόλης. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τόσο το ασπαρτικό οξύ όσο και η φαινυλαλανίνη έχουν την ίδια μορφή με εκείνη που έχουν όταν απορροφώνται από τον οργανισμό προερχόμενα από πηγές φυσικών τροφίμων, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι η ποσότητα φαινυλαλανίνης που προέρχεται από τη διάσπαση της ασπαρτάμης είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που λαμβάνεται από πολλές άλλες φυσικές πηγές της διατροφής. Για παράδειγμα, συγκεκριμένα για τη φαινυλαλανίνη, τα 100 g κοτόπουλου παρέχουν 12,5 φορές μεγαλύτερη πρόσληψη φαινυλαλανίνης από ένα light αναψυκτικό.


Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί στο παρόν άρθρο βασίζονται σε έρευνα σε ποντίκια και απλά δεν μπορούν να αποδοθούν και στους ανθρώπους, οι οποίοι καταναλώνουν μια ποικιλία τροφίμων που περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα του αμινοξέος φαινυλαλανίνη.


Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την Ένωση, είναι πολλά και ισχυρά τα επιστημονικά στοιχεία από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που δείχνουν ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών αντί για τη ζάχαρη, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, στην πραγματικότητα οδηγεί σε μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και άρα μειωμένο σωματικό βάρος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Τσίχλα μαστίχας sugar free με προβιοτικά και ψευδάργυρο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους