Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Απαγορεύονται τα δωρεάν δείγματα συνταγογραφούμενων φαρμάκων στους φαρμακοποιούς

17/6/2020 12:25:34 μμ
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με αφορμή διαμάχη Novartis-Ratiopharm στη Γερμανία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Κοινοτικός Κώδικας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης δεν επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρίες να διανέμουν δωρεάν στους φαρμακοποιούς δείγματα φαρμάκων που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. 

Αυτή είναι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία διευκρινίζεται ότι:
  • Η δωρεάν διανομή δειγμάτων συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιτρέπεται μόνο σε συνταγογράφους ιατρούς.
  • Δεν απαγορεύεται να παρέχονται στους φαρμακοποιούς δωρεάν δείγματα ΜΗΣΥΦΑ (ανάλογα φυσικά και με το εθνικό δίκαιο κάθε κράτους-μέλους). 
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Υπηρεσία Τύπου και Πληροφόρησης, το Δικαστήριο κλήθηκε να ερμηνεύσει τον κοινοτικό κώδικα για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση (Οδηγία 2001/83/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2004/27/ΕΚ), ο οποίος ορίζει ότι μόνο πρόσωπα εξουσιοδοτημένα να συνταγογραφούν φάρμακα, δηλαδή οι ιατροί, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν δωρεάν δείγματα αυτών.

Εντούτοις, ο κώδικας δεν στερεί από τους φαρμακοποιούς τη δυνατότητα να δεχτούν δωρεάν δείγματα φαρμάκων, για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τα νέα φάρμακα και να αποκτήσουν εμπειρία όσον αφορά τη χρήση τους.

Η αφορμή: Διαμάχη Novartis – Ratiopharm για σκευάσματα δικλοφενάκης

Η φαρμακευτική εταιρεία Novartis οδήγησε στα δικαστήρια την εταιρεία γενοσήμων Ratiopharm, καθώς η τελευταία διένειμε σε φαρμακεία δείγματα του φαρμάκου Dicloratiopharm-Schmerzgel, το οποίο είναι γενόσημο του Voltaren Schmerzgel της Novartis με τη δραστική ουσία diclofenac (δικλοφενάκη).

Η Novartis ζήτησε από τα γερμανικά δικαστήρια να απαγορεύσουν στη Ratiopharm την πρακτική αυτή, καθώς αντιβαίνει στο γερμανικό νόμο (ο οποίος ορίζει το ίδιο με τον ευρωπαϊκό κώδικα), ενώ προσομοιάζει με απαγορευμένη χορήγηση δώρων για διαφημιστικούς σκοπούς.
 
Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε λοιπόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διευκρινίσει αν ο εν λόγω κώδικας επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρίες να διανέμουν δωρεάν δείγματα φαρμάκων στους φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών