Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απ. Βαλτάς: «Δώστε μας κίνητρα να αναπτυχθούμε»

3/4/2023 8:41:32 μμ
Τη στήριξη της πολιτείας ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας συμμετείχαν οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης -Κ. Λουράντος, Κ. Κούβαρης, Δ. Ευγενίδης- καθώς και ο Απόστολος Βαλτάς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης υποβλήθηκε ερώτημα για τις τιμές αλλά και τις ελλείψεις φαρμάκων, με τον πρόεδρο του ΠΦΣ να παίρνει το λόγο και να αποκαλύπτει πως μετά την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για περίπου 200 φάρμακα, «οι επιτήδειοι», όπως είπε, βρήκαν άλλα σκευάσματα να εξάγουν, με αποτέλεσμα η αγορά να πλήττεται από νέες ελλείψεις. «Εφόσον θέλετε να αφήσετε σταθερή τη λιανική τιμή του φαρμάκου ή να τη μειώσετε κι άλλο, θα πρέπει να βρείτε λύση για τις ελλείψεις», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ενώ συνέχισε σημειώνοντας τις συνέπειες και για την ανάπτυξη των φαρμακείων. «Αν μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων, αλλά δεν μειώνονται αντίστοιχα και τα πάγια έξοδα, όπως είναι το ρεύμα, πώς θα αναπτυχθούν τα φαρμακεία;», αναρωτήθηκε ο Απ. Βαλτάς, ζητώντας -δεδομένης και της ψήφισης του νόμου για τις συνενώσεις- κίνητρα από την πολιτεία ώστε να είναι σε θέση τα φαρμακεία να στηρίξουν τους πολίτες σε όλη τη χώρα, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Απ. Βαλτάς δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω του υψηλού clawback αποσύρουν φτηνά φάρμακα από την ελληνική αγορά, ενώ επιλέγουν τη διακίνηση των ακριβότερων μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε μια κατάσταση όπου τα φαρμακεία διακινούν σκευάσματα του «5ευρου», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται.

Διαξιφισμοί Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντου

Πριν από τη συνεδρίαση, ο Κ. Λουράντος ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο facebook τα θέματα που θα αναλύσει ενώπιον της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων είναι -όπως ανέφερε ο ίδιος- και η «ανεξαρτησία των πρωτοβάθμιων τοπικών συλλόγων, έναντι της επιχειρούμενης ουσιαστικά απαξίωσής τους και της ανάληψης υπερεξουσιών από τον ΠΦΣ» (σ.σ. δηλ. να διατηρήσουν οι τοπικοί σύλλογοι το δικαίωμα να επικοινωνούν απευθείας με τις αρχές της χώρας). 

Ο ίδιος μάλιστα δήλωνε απαισιόδοξος για το αν τα παραπάνω αιτήματα θα περάσουν στο νομοσχέδιο, διότι -όπως σημείωσε- «σε ανάλογη περίπτωση πριν μερικά χρόνια όταν στην ίδια επιτροπή κρούαμε τον κώδωνα κινδύνου για την απελευθέρωση τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ισχυριζόμενοι ότι αυτή θα προκαλέσει την αύξηση των τιμών τους, οι υπεύθυνοι τότε μας λοιδορούσαν». Σε σημερινή του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΠΦΣ υπονοεί ότι ο Κ. Λουράντος δεν σέβεται τη διαδικασία, τονίζει ότι δεν έχει ενημερωθεί ορθά για το νομοσχέδιο καθώς δεν ισχύουν αυτά στα οποία αντιτίθεται, ενώ σημειώνει πως του έχει ζητήσει να εκφράζει τις αντιρρήσεις του στις Γ.Σ. του ΠΦΣ, όμως εκείνος επιλέγει να εκφράζεται μέσω facebook.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντο με αφορμή την ανακοίνωση της ΔηΕΦ






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο