Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Απ. Βαλτάς: «Θα αλλάξει ο νόμος για τις συμμετοχές στα φάρμακα»

18/2/2024 10:45:53 μμ
Η αποζημίωση θα υπολογίζεται με τη δραστική ουσία και όχι τη θεραπευτική κατηγορία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Θα τροποποιηθεί η διάταξη για τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. 


Όπως είπε, μίλησε με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και πήρε τη διαβεβαίωσή του ότι θα γίνουν αλλαγές στο νόμο, καθώς αυτή τη στιγμή η συμμετοχή υπολογίζεται με βάση το φτηνότερο φάρμακο ολόκληρης της θεραπευτικής κατηγορίας και όχι με βάση τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας που είναι το σωστό. Εφόσον αυτό αλλάξει, πάλι θα υπάρχουν αυξήσεις στις συμμετοχές, αλλά δεν θα είναι του μεγέθους που έχουν παρατηρηθεί σήμερα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος. Επισήμανε όμως για άλλη μία φορά ότι προκειμένου να έχει την επιλογή ο ασθενής να λάβει την αγωγή του όσο το δυνατόν φτηνότερα, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις που ο γιατρός υποδεικνύει φάρμακο με εμπορική ονομασία.

ΦΣΑ: Πώς πήγαμε από το 1 ευρώ στα 50 ευρώ;

Ο Φ.Σ. Αττικής πάντως καλεί τον υπουργό Υγείας να του απαντήσει επί συγκεκριμένου παραδείγματος με εξωφρενική αύξηση στη συμμετοχή για το ίδιο γενόσημο φάρμακο, τονίζοντας ότι «όλα τα γενόσημα αυτής της κατηγορίας έχουν την ίδια τιμή - και λιανική και ασφαλιστική». Συγκεκριμένα, δημοσιεύει εικόνες εκτελέσεων συνταγών που βγαίνουν από το σύστημα και δείχνουν ότι πριν από τις 12/02/2024 για το σκεύασμα ροσουβαστατίνης (40mg/tab, bt x30) η συμμετοχή ήταν 0% και ο ασθενής πλήρωνε μόνο 1 ευρώ για τη συνταγή. Μετά τις 12/02, το πληρωτέο για τον ασθενή μόνο για το εν λόγω φάρμακο εκτοξεύτηκε στα 47,79 ευρώ. «Επομένως πώς θα προμηθευτεί γενόσημο ο ασφαλισμένος χωρίς να πληρώσει διαφορά;», διερωτάται το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Διορθώθηκε μια χρόνια στρέβλωση, υποστηρίζει ο ΣΦΕΕ

Σε κάθε περίπτωση όμως ο νόμος διορθώνει ένα χρόνιο πρόβλημα, σχολιάζει σχετικά με το θέμα ο ΣΦΕΕ. Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος εστιάζει στην αναίρεση της εξίσωσης της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής των γενοσήμων, η οποία «διορθώνει μια πολυετή και σοβαρή στρέβλωση, εξαιτίας της οποίας η αποζημίωση κάποιων γενόσημων φαρμάκων κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ ακριβότερα από τα πρωτότυπα σκευάσματα. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου», τονίζει σε ανακοίνωσή του. Επίσης επισημαίνει πως σε όλες τις υπό συζήτηση κατηγορίες φαρμάκων υπάρχουν επιλογές γενοσήμων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας που διασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή για τον ασθενή. Τέλος, ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει στο υπουργείο πρόταση για την αναθεώρηση της «ξεπερασμένης» αρχιτεκτονικής του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων, σχολιάζοντας πως «ένα σύγχρονο μοντέλο αποζημίωσης θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό και της συμμετοχής των ασθενών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι προβλέπει η εφαρμογή του νέου Εσωτερικού Κανονισμού


Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας
Φ.Σ. Πειραιά: Προσφορά από την Epsilon Net για πρόγραμμα ψηφιακής κάρτας
Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced