Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Αντιμετωπίζεται η νυκτερινή ενούρηση στα παιδιά

13/3/2017 11:07:40 πμ
Η θεραπεία εξατομικεύεται γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η νυκτερινή ενούρηση στα παιδιά φαίνεται ότι δεν είναι ένα απλό πρόβλημα αφύπνισης, αλλά ένας πιο σύνθετος μηχανισμός που εμπλέκονται οι νευροδιαβιβαστές, όπως δείχνουν νεότερες μελέτες.

Το πρόβλημα απασχολεί το 20% των παιδιών ηλικίας 5 ετών και το 15% στα 6 χρόνια της ζωής με σταδιακά ελλατούμενη συχνότητα μέχρι τα 15 χρόνια όπου παραμένει στο 1% των εφήβων.


Όπως εξηγεί η παιδίατρος παιδονεφρολόγος Φιφή Κομιανού στο praktoreio-ygeias.gr, με αφορμή τη λειτουργία δύο νέων τμημάτων (Εξειδικευμένο Παιδονεφρολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Ενούρησης και Διαταραχών Λειτουργίας της Κύστης) στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, «η νυκτερινή ενούρηση αποτελεί μία αναπτυξιακή καθυστέρηση στον έλεγχο και την αλληλοεπίδραση, μεταξύ της γεμάτης κύστης κατά τον ύπνο και του κέντρου της αφύπνισης.


Υπάρχει ένας "διάλογος κύστης-εγκεφάλου" και η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική. Όταν συμβαίνει μόνο τη νύχτα μιλάμε για πρωτοπαθή ενούρηση. Υπάρχει γενετική αιτιολογία και ισχυρή οικογενής προδιάθεση

Όταν συμβαίνει και την ημέρα ή μόνο την ημέρα αποτελεί άλλη κατηγορία που μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής ή ανήκει στις διαταραχές της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης».

 


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί το παιδί και η οικογένεια, αλλά πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και η ανάλογη κατά περίπτωση διερεύνηση.

Η θεραπεία εξατομικεύεται γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό και περιλαμβάνει γενικά μέτρα, φαρμακευτική αγωγή και συμπεριφορική θεραπεία (enuresis alarm).

 


«Προχωρήσαμε στην ίδρυση των νέων τμημάτων για την εξατομικευμένη διάγνωση, θεραπεία και αντιμετώπιση και των νεφρολογικών παθήσεων που αντιμετωπίζουν οι μικροί ασθενείς. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλαμε στην κάλυψη του κενού που υπήρχε στη χώρα σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε η κ. Κομιανού, που έχει την ευθύνη των νέων τμημάτων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ως άπαξ εβδομαδιαίως χορηγούμενη θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους