Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Αντιμετώπιση των ουλών της ακμής

23/2/2018 4:59:39 μμ
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη θεραπεία με λέιζερ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα λέιζερ και οι άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούν παλμικό φως μπορούν να προσφέρουν σημαντική θεραπεία σε σημάδια και ουλές ακμής σε πρόσωπο και πλάτη, αλλά όπως όλες οι θεραπείες έχουν κι αυτά δυνητικούς κινδύνους.

Αυτό αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), προσθέτοντας ότι τα λέιζερ μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό τμήμα ενός θεραπευτικού πλάνου για την ακμή, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια.


«Πολλοί νομίζουν ότι τα λέιζερ είναι μαγικά και μπορούν να εξαφανίσουν σε ένα λεπτό κάθε ουλή και σημάδι από το δέρμα, αλλά αυτό δεν ισχύει», συνηγορεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Ασφαλώς και μπορεί να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά όχι πάντοτε, ούτε με μία μόνο εφαρμογή. Επιπλέον, έχουν δυνητικούς κινδύνους, οι οποίοι εντείνονται ακόμα περισσότερο όταν εκτελούνται από μη ειδικούς».

Τί πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να κάνουν λέιζερ για να απαλλαγούν από τα σημάδια της ακμής; Οκτώ ουσιώδη πράγματα, λένε οι ειδικοί.


1. Η αξιολόγηση από έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη πριν τη θεραπεία. Τα λέιζερ πρέπει να εφαρμόζονται από εξειδικευμένους ιατρούς, τονίζει η AAD, διότι είναι μία ιατρική πράξη και ως τέτοια έχουν δυνητικά οφέλη και δυνητικούς κινδύνους.


2. Τα λέιζερ δεν εξαφανίζουν τις ουλές. Αυτά που μπορούν να κάνουν είναι:

  •  Να εμποδίσουν την δημιουργία μιας υπερτροφικής ουλής μετά από μία χειρουργική επέμβαση.
  •  Να ελαττώσουν τον πόνο και τον κνησμό των ουλών.
  •  Να αυξήσουν την κινητικότητα όταν μια ουλή την περιορίζει.
  •  Να καταστήσουν μια ουλή λιγότερο εμφανή.

3.Για να επουλωθεί καλά το δέρμα και να αποκομίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη θεραπεία με λέιζερ, οι δερματολόγοι συνιστούν στους ασθενείς:

  •  Να ελαττώνουν δραστικά (αν όχι να διακόπτουν εντελώς) το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, στη διάρκειά της και για αρκετές εβδομάδες μετά το πέρας της.
  •  Να διακόπτουν για αρκετό καιρό την λήψη βιταμίνης Ε, ασπιρίνης και άλλων φαρμάκων και συμπληρωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση.
  •  Να διακόπτουν τη χρήση προϊόντων για το δέρμα με ρετινοειδή ή γλυκολικό οξύ 2-4 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας.
  •  Να κάνουν προφυλακτική αγωγή για έρπη χειλέων, εάν είναι επιρρεπείς στην εμφάνισή του.
  •  Να αποφύγουν την ηλιοθεραπεία και τα σολάριουμ τουλάχιστον έναν μήνα πριν και μετά τη θεραπεία.
  •  Να φροντίσουν καλά το δέρμα τους μετά τη θεραπεία έως ότου επουλωθεί, με βάση τις οδηγίες του δερματολόγου ιατρού.

4. Μία συνεδρία συνήθως δεν είναι αρκετή. Μία μόνο συνεδρία με λέιζερ σπανίως είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σημάδια της ακμής.


5. Μπορεί να χρειασθούν κι άλλες θεραπείες. Αναλόγως με το είδος, το βάθος και την έκταση των ουλών μπορεί να χρειασθεί η συνδρομή και άλλων θεραπειών (π.χ. με filler ή με τοπικές αλοιφές) για να αποκατασταθεί η εμφάνιση του δέρματος.


6. Μπορεί να χρειασθούν επαναληπτικές ετήσιες συνεδρίες. Τα αποτελέσματα των θεραπειών στο δέρμα με λέιζερ και άλλες πηγές παλμικού φωτός γενικώς έχουν μακρά διάρκεια. Για να διατηρηθούν, όμως, συχνά απαιτούν επαναληπτική θεραπεία μία ή δύο φορές τον χρόνο.


7. Τα αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο για να φανούν.


8. Σε μερικούς ασθενείς παρατηρούνται παρενέργειες. Μετά τη θεραπεία με λέιζερ ή άλλη πηγή παλμικού φωτός είναι σύνηθες να παρουσιάσει το δέρμα κοκκίνισμα και διόγκωση. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όμως, παρατηρούνται άλλες παρενέργειες, όπως επίμονος πόνος, έγκαυμα ή φλύκταινες, ή ακόμα και αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και δημιουργία ουλής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της ακμής
300 εκατ. άνθρωποι ζουν με μία σπάνια πάθηση και για μόνο το 5% από αυτές υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής