Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής

5/2/2008
Ενέσεις ρισπεριδόνης μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εκδήλωσης των υποτροπών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ενδομυϊκή χορήγηση (ανά 2 εβδομάδες) ένεσης ρισπεριδόνης σε ασθενείς με συχνές υποτροπές μανιοκατάθλιψης, σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή (σταθεροποιητικά διάθεσης, αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα), μπορεί να ελαττώσει έως και στο μισό τη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών υποτροπής.

Νέες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψης) φέρνει έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στο 14ο Διετές Συνέδριο για τη Σχιζοφρένεια και τη Διπολική Διαταραχή.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η ενδομυϊκή χορήγηση (ανά 2 εβδομάδες) ένεσης ρισπεριδόνης σε ασθενείς με συχνές υποτροπές μανιοκατάθλιψης, σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή (σταθεροποιητικά διάθεσης, αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα), μπορεί να ελαττώσει έως και στο μισό τη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών υποτροπής.

Η διάρκεια των κλινικών δοκιμών στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας ήταν 1 χρόνος και στο διάστημα αυτό ελέγχθηκε η πορεία της υγείας 139 ασθενών με αυξημένη συχνότητα εκδήλωσης μανιοκαταθλιπτικών υποτροπών.

Σε κάποιους από τους ασθενείς χορηγήθηκαν ενέσεις ρισπεριδόνης ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo). Και στις δύο ομάδες ασθενών χορηγήθηκε παράλληλα και η συνήθης φαρμακευτική αγωγή.

Με την παρέλευση 12 μηνών διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους είχε χορηγηθεί ενέσιμα η ρισπεριδόνη είχαν παρουσιάσει συνολικά εμφανώς μειωμένη συχνότητα εκδήλωσης υποτροπών της νόσου και δύο φορές μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς καμία υποτροπή, σε σχέση με τους ασθενείς στους οποίους δεν είχε χορηγηθεί ενέσιμα η αντιψυχωσική ουσία.

Τα στοιχεία της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μικρότερης ή μεγαλύτερης βαρύτητας διπολική διαταραχή.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Σχετικά άρθρα

Βγήκε ο ώμος σου; Μάθε πως αντιμετωπίζεται οριστικά
Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Partnering for Patients: Το 1ο Συνέδριο για την ασθενοκεντρική προσέγγιση και στρατηγική
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily
Μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020 σε σχέση με το 2019
Σύμφωνα με τον Σπ. Μανωλακόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος