Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ανοίγει ο δρόμος για strep-test στα φαρμακεία της Ευρώπης;

29/11/2019 5:28:01 μμ
Εξαιρετικά αποτελέσματα έδειξε πιλοτικό πρόγραμμα στην Ουαλία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι υγειονομικές αρχές στην Ουαλία θα ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα σε πολλά κοινοτικά φαρμακεία, στα οποία θα γίνεται εξέταση του λαιμού με strep-test και θα χορηγούνται αντιβιοτικά μόνο όταν το τεστ βγει θετικό για βακτηριακή λοίμωξη.

Το πρόγραμμα είχε πραγματοποιηθεί πιλοτικά σε μικρό αριθμό φαρμακείων το φθινόπωρο του 2018 και είχε θετικά αποτελέσματα στη μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών αλλά και στη μείωση του φόρτου εργασίας για τους γενικούς γιατρούς και γι' αυτό τώρα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουαλίας που μίλησε στο The Pharmaceutical Journal, την επίσημη έκδοση του Βασιλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε πως στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν 3.655 συνεδρίες φαρμακοποιών με ασθενείς με πονόλαιμο και χορηγήθηκαν αντιβιοτικά μόλις στο 21% αυτών.
Στη συνέχεια έγινε σύγκριση με τις περιοχές της χώρας όπου η υπηρεσία δεν ήταν διαθέσιμη και παρατηρήθηκε ότι η χορήγηση αντιβιοτικών ήταν μειωμένη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα δεν οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών.
Επιπλέον η υπηρεσία είχε πολύ καλή ανταπόκριση από τους ασθενείς, καθώς το 94% αυτών δήλωσε πως θα είχε κλείσει ραντεβού σε γιατρό, αν δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το φαρμακείο του. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ακόμα ότι θα επιλέξουν το φαρμακείο την επόμενη φορά που θα έχουν πόνο στο λαιμό και δεν θα επισκεφτούν το γιατρό τους, τη στιγμή που το 80% δεν έλαβε αντιβιοτική αγωγή.

Συμπερασματικά εκτιμάται από τις υγειονομικές αρχές ότι η υπηρεσία, με την ονομασία sore throat test-and-treat (πονόλαιμος-τεστ-θεραπεία), έχει δυνατότητες να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στη διαχείριση περιστατικών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μέσω της χορήγησης ασφαλούς θεραπείας και της παροχής των κατάλληλων συμβουλών από τους φαρμακοποιούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NICE) σε κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε πριν από ένα μήνα, δεν πρότεινε την ταχεία εξέταση για στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις (strep-test) ως εξέταση ρουτίνας σε άτομα με πονόλαιμο, ωστόσο το NICE δεν είχε στοιχεία για τη χρήση των τεστ αυτών στα φαρμακεία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οδηγίες του NICE, που δεν μπόρεσε να αξιολογήσει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της χρήσης αυτών των τεστ στα κοινοτικά φαρμακεία, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τα οφέλη της υπηρεσίας καθώς επεκτείνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο The Pharmaceutical Journal.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024