Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Martin Shkreli: Διοικεί εταιρεία μέσα από τη φυλακή
Είναι ο άνθρωπος που ανέβασε τιμή σε φάρμακο κατά 5.000%
ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο


Ανοίγει ο δρόμος για νέα φάρμακα κατά των κουνουπιών

11/1/2019 11:21:29 πμ
Στόχος ο περιορισμός των φονικών ασθενειών που αυτά προκαλούν στον άνθρωπο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη ενός φαρμάκου "ελέγχου των γεννήσεων των κουνουπιών", με το οποίο θα περιοριστεί η διάδοση της ελονοσίας και άλλων φονικών ασθενειών που ευθύνονται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια πρωτεΐνη που έχουν μόνο τα θηλυκά κουνούπια, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην εκκόλαψη των μικρών τους. Όταν οι επιστήμονες απέκλεισαν την πρωτεΐνη αυτή, τα θηλυκά κουνούπια γέννησαν αυγά με ελαττωματικά κελύφη που προκαλούσαν το θάνατο των εμβρύων που βρίσκονταν μέσα σε αυτά.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρότζερ Μίσφελντ, επικεφαλής του τμήματος Χημείας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνας στο Thomson Reuters Foundation, οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι τα θηλυκά κουνούπια, στα οποία είχε αποκλειστεί η πρωτεΐνη, δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους, διάρκειας δύο ως τριών εβδομάδων.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν στην πρωτεΐνη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών χωρίς να είναι επιζήμια παράλληλα για χρήσιμα έντομα, όπως οι μέλισσες.


"Είναι μια σημαντική ανακάλυψη", δήλωσε ο Μίσφελντ τηλεφωνικώς και πρόσθεσε: "Είμαστε, όπως είναι φυσικό, ενθουσιασμένοι γι' αυτό (...) Αντιμετωπίζει τα κουνούπια και έχει επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι βιοασφαλής (από ό,τι άλλες μέθοδοι)".


Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι ελπίζει η ανακάλυψη αυτή να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εντομοκτόνων σε πέντε χρόνια. Αυτά θα μπορούν να ψεκάζονται σε κουνουπιέρες και άλλα μέρη, κατά τον ίδιο τρόπο με τα σπρέι που κυκλοφορούν σήμερα, και θα απορροφώνται από το θηλυκό κουνούπι μέσω των ποδιών και του σώματος του. 

Τα φονικότερα έντομα στον κόσμο

Τα κουνούπια είναι από τα φονικότερα έντομα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η πρόοδος κατά της ελονοσίας καθυστερεί. Η ασθένεια αυτή προσέβαλε περίπου 216 εκατομμύρια ανθρώπους το 2016, προκαλώντας τον θάνατο 445.000 αυτών, κυρίως βρεφών και μικρών παιδιών στην υποσαχάρεια Αφρική.


Σημειώνεται δε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πολλαπλασιαστεί 30 φορές άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως αυτές που προκαλούνται από τον ιό Ζίκα, τον ιό τσικουνγκούνια, τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο κίτρινος πυρετός και ο δάγκειος πυρετός.


Ο Μίσφελντ διευκρίνισε ότι οι τρέχουσες μέθοδοι για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο των κουνουπιών χρησιμοποιούνται πολύ καιρό και τα κουνούπια έχουν γίνει ανθεκτικά σε αυτές.


Η ανακάλυψη αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Biology, μπορεί να καταστήσει ευκολότερο τον περιορισμό των πληθυσμών των κουνουπιών κατά τη διάρκεια επιδημιών ασθενειών, είπε ακόμα ο Μίσφελντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι επιστήμονες δεν θέλουν να εξαλείψουν το έντομο αυτό, το οποίο είναι επικονιαστής. "Τα κουνούπια αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος. Δεν θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε", υπογράμμισε καταλήγοντας ο επιστήμονας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου και δόθηκαν υποσχέσεις
Η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί φυσικό πάρκο σπάνιων παθήσεων


Σχετικά άρθρα

ΕΕ: Ενέκρινε τη φινγκολιμόδη για παιδιά και εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση
Πρόκειται για τη μοναδική από του στόματος θεραπεία για αυτήν την ηλικιακή ομάδα
Θετική γνωμοδότηση στο πρώτο αντίδοτο για τα apixaban και rivaroxaban
Θα πάρει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους
Προκήρυξη 33 κενών θέσεων για ιατρικούς λειτουργούς στην Κύπρο
Από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας της χώρας